– Historieløs kultursatsing

REFSER REGJERINGEN: Trond Wika mener regjeringens kultursatsingen i regjeringens statsbudsjett er historieløs.
 (Foto: Eivind Biering-Strand)

REFSER REGJERINGEN: Trond Wika mener regjeringens kultursatsingen i regjeringens statsbudsjett er historieløs. (Foto: Eivind Biering-Strand)

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Trond Wika synes Helgelandsprofilen på kulturoverføringene i statsbudsjettet er nedslående lesning.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Regjeringen foreslår en økning på 1,5 millioner kroner til Bodø Sinfonietta i statsbudsjettet for 2009. I tillegg setter de av 6,5 millioner kroner som skal gå til etablering av det nordnorske symfoniorkesteret Arctic Orchestra.

Dette er imidlertid penger som ikke kommer Helgeland til gode, sier distriktsmusiker i Mosjøen, Trond Wika.

Utrolig skuffende

Han reagerer blant annet kraftig på at Helgeland ikke er tatt med som samarbeidspartner i det Nordnorske symfoniorkesteret.

– Dette er fryktelig historieløst. Det første nordnorske symfoniorkesteret, som ble opprettet i 1968, var Helgelandsbasert og etablert som et samarbeid mellom orkesterforeningene i Bodø, Mo og Mosjøen. At regjeringen nå velger å se bort fra dette, synes jeg bare er trist, sier Wika.

Distriktsmusikerne på Helgeland er nevnt som en musikerressurs i framlegget for det nye symfoniorkester, men ikke tatt med som en fullverdig samarbeidspartner.

– Det burde vært helt naturlig at en så befolkningssterk region som vår er inkludert i en sånn ordning. Helgeland Sinfonietta kan vise til et hundretall produksjoner med stor spennvidde og står foran store oppgaver neste år. Men i disse sammenhengene er visst ikke Helgeland "skikkelig Nord-Norge". Dette er grovt urettferdig, mener han.

Krever krafttak

Wika understreker at han synes det er prisverdig med kultursatsingene i nord og unner Bodø Sinfonietta millionstøtten fra Trond Giske.

– Problemet er den grove skjevfordelingen mellom nord- og sør-fylket. Helgeland Sinfonietta burde for lengst vært på samme nivå som Bodø Sinfonietta når det gjelder statlige bevilgninger. Dette budsjettet er en ytterligere omdreing på sentraliseringsskruen, sier han.

Wika frykter nå at Helgeland kan bli hengende etter i fylkets musikksatsing.

– Vi har stått på status quo i etableringen av nye distriktsmusikerstillinger de siste ti årene og mangler en rekke sentrale instrumenter. Helgeland har vært et kulturelt kraftsenter lenge. Nå må vi ta et krafttak for å ikke henge etter. De 18 kommunene våre må bli enige om et musikksamarbeid for hele regionen.

Wika peker også på at den lokale pedagogiske satsingen ved for eksempel Toppen Internasjonale Sommermusikkskole, som har gitt sterke resultater, ikke er med på statsbudsjettet.

– Vi har fått fram musikere som hevder seg helt i toppen. Det kan ikke være meningen at vi ikke skal være en del av den statlige satsingen på dette feltet.

– Et blomstrende kulturliv vil heve livskvaliteten på alle områder og også stimulerer resten av samfunnet. Nå må vi ta i bruk alle demokratiske virkemidler for å bli levedyktige og gjøre det attraktivt for musikere å etablere seg på Helgeland, avslutter Trond Wika.

Artikkeltags