– Jeg har ikke spilt i Mosjøen siden russerevyen i 1985. Jeg husker at det var veldig artig. Vi sang om atomkrig og jeg hadde et nummer som værmann der Mosjøen regnet bort på karet. Det var en god revy, sier Hallvard Holmen.

Han er litt usikker på om russerevyen var hans første møte med scenelivet, eller om det kan tilskrives dramaundervisningen i 8. klasse. Uansett, Holmen kom inn ved teaterhøgskolen på første forsøk og har gjort skuespilleryrket til levebrød. Akkurat nå har han permisjon fra Det Norske Teatret, er frilans og turnerer med «Hemsøboerne» i regi av Riksteatret.

– Jeg hadde lyst til å være min egen herre ei stund, men jeg liker meg godt ved teatret. Det er et slags hjem, sier Holmen.

Spisser seg til

«Hemsøboerne» er basert på August Strindbergs roman «Hemsøboarna» fra 1887. Handlingen foregår på det lille øysamfunnet Hemsø, som får besøk av nye krefter når luringen Carlsson (Rolf Lydahl) kommer for å jobbe som dreng hos enkefru Flod (Brit Elisabeth Haagensli). Carlsson får dreis på både gården og tausene, mens arvingen og latsekken Gusten i Hallvard Holmens skikkelse, irriterer seg på sidelinja.

– Carlsson kaprer mora di?

– Ja, og da spisser det seg til. Strindberg fikk kjeft for at han var for brutal og han skrev denne romanen for å være hyggelig. Men han klarer det ikke helt, sier Holmen. Han mener «Hemsøboerne» er ei varm forestilling som skildrer et lite samfunn på godt og vondt.

– Kjenner du deg igjen i rollen som Gusten?

– Med latskap? Hæ-hæ. Nei, men uansett så finner du tråder i deg selv som du kan overføre til rollefiguren. Greia med Gusten er at han synes livet er okei med jakt og fiske i stedet for å holde gården i hevd. Han er en slabbedask, men det er nyanser likevel.

– Krevende form

«Hemsøboerne» er ei forestilling med dans, teater og folkemusikk. Og manusforfatter Leif Stinnerbom benytter den såkalte «forteller-teater-formen», ved at skuespillerne går ut av rollen for å fortelle handlingen.

– Den stiller andre krav til deg som skuespiller. Du er en del av «berettarkollektivet», som sier for eksempel «husker du historien om...?». Du får en litterær rolle og det er krevende form, sier Holmen.

– Hvordan gjør du forarbeidet til stykket?

– Jeg leser selvfølgelig boka, og så snakker jeg med regissøren.

Brit Elisabeth Haagensli har altså hovedrollen som enkefru Flod i stykket. Holmen beskriver henne som en stor skuespiller.

– Jeg har sett henne før. Hun er legendarisk, ja faktisk en av de flotteste skuespillerne i Norge, sier han.

– Hva skjer etter turneslutt?

– Da skal jeg filme Kautokeino-opprøret i filmen til Nils Gaup. Og til sommeren blir det «Spelet på Stiklestad» igjen.

– Og drømmerollen?

– Det var «Hamlet», men nå er det unnagjort. Så akkurat nå har jeg ingen drømmerolle.