Feirer 100 års lærerutdanning med utstilling i Mosjøen: – Håper på 100 nye år

Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Mandag åpnet utstillingen «100 år med lærerutdanning» på Jacobsenbrygga i Mosjøen.

DEL

– Vi feirer 100 år med lærerutdanning på Nesna, men viste dere at det allerede på 1860-tallet var lærerutdanning her i Mosjøen? Så vi har hatt høyere utdanning på Helgeland i mer enn 100 år, fortalte Sten Rino Bonsaksen, direktør i Helgeland Museum.

Mandag åpnet utstillingen «100 år med lærerutdanning» på Jacobsenbrygga i Mosjøen. Det er Helgeland Museum som har produsert vandreutstillingen som tidligere har blitt presentert på Nord Universitet og Helgeland Museums avdeling på Nesna. Nå har utstillingen vandret videre til Mosjøen.

- Har betydd enormt mye

– Lærerutdanningen på Nesna har betydd enormt mye for befolkningen på Helgeland. Jeg håper vi får nye 100 år med høyere utdanning på Helgeland, slo Bonsaksen fast.

Lærerutdanningen på Nesna er den eldste høyere utdanningen i Nordland og ble etablert i 1918. 100-årsjubileet har blitt markert på flere vis gjennom året, og i november er det duket for en bokutgivelse.

– Gratulerer til Helgeland og Nord universitet avdeling Nesna. Det er stas med slike viktige utstillinger, og en vandreutstilling som dette passer godt. For dette er en viktig historie som må fås ut til Helgelands befolkning, sa Aase Refsnes, fylkesråd for kultur under åpningen.

Gratis inngang

Utstillingen skal være i Mosjøen et par uker før den vandrer videre til neste utstillingsplass.

– Vi har gratis inngang resten av året, slik at folk kan få med seg denne utstillingen og Alcoa-utstillingen, sier formidlingsleder ved Vefsn museum, Katrine Remmen Wiken.

Formidlingslederen trekker blant annet fram de historiske skolegjenstandene i utstillingen på spørsmål om hva hun liker spesielt godt med utstillingen.

– De gir en god stemning fra skolen. Så er det generelt interessant å bli kjent med historien til lærerutdanningen, den viste jeg ikke så mye om fra før. Mange i familien min har gått der, og det er en viktig institusjon, sier Remmen Wiken.

Artikkeltags