Tar dikterpresten hjem

DASS OG DJEVELEN: Hallvard Holmen spiller dikterpresten, mens Ketil Høegh har rollen som djevelen i "Dikterpresten og djevelen".

DASS OG DJEVELEN: Hallvard Holmen spiller dikterpresten, mens Ketil Høegh har rollen som djevelen i "Dikterpresten og djevelen". Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Petter Dass møter djevelen i Alstahaug kirke på fredag 9. juni.

– Det er en burlesk, artig konsertforestilling. En av historiene om Petter Dass er at han fikk beskjed fra biskopen om å holde tale i København, og han fikk altfor kort varsel. Så han inngikk en pakt med djevelen for å komme seg dit, forteller Hallvard Holmen som spiller Petter Dass i forestillingen «Dikterpresten og djevelen».

– Kåt huslærer

Hva som så skjer, må man se forestillingen for å finne ut. Holmen har med seg Ketil Høegh som djevelen, mens stykket er skrevet av Høegh og Ragnar Olsen. Ketil Høegh har uttalt at Petter Dass var Norges første rapper, siden han refset samfunnet på rim, men Hallvard Holmen vil ikke kalle seg en rapper selv.

– Jeg skal ikke påberope meg det, men Petter Dass var en skikkelig hardhaus og tøffing, både positivt og negativt. Som vefsning er det artig å spille han, for han var jo en kåt huslærer i Vefsn som satte unge på prestekonas datter. Det er sikkert noen religionsforståere som vil si at det er en drøy påstand, men han var jo en kåt, ung mann i Mosjøen, slår Holmen fast.

Til informasjon var det Margrethe Andersdatter som ble gravid med Petter Dass under hans opphold i Mosjøen. Ifølge Wikipedia var dette problematisk siden de var forlovet og ennå ikke gift, men Dass ble benådet for sin utskeielse.

– Må fylle opp steinkirka

– Han var en fantastisk dikterpoet og slagferdig mann, og det er veldig mange historier om han. For et par år siden var det noen som sa at han var Nord-Norges største hestkuk, men vi tenker ikke på det. Vi tenker at han var en artig fyr, og det blir spesielt å spille i Alstahaug kirke der han hadde sitt virke, sier Holmen.

Forestillingen er bare satt opp to ganger. Premieren var i Stormen konserthus i Bodø torsdag 8. juni, før turen går til Alstahaug kirke fredag 9. juni.

– Det er fint vær, men vi må fylle opp steinkirka. Dette er en artig greie som varer litt over en time, så det tar ikke hele kvelden. Det blir helt spesielt å spille Petter Dass i hans eget rike. Det føles unektelig som en spesiell anledning og jeg håper vi klarer å fylle kirka til randen. Det er jo ikke langt fra Mosjøen til Sandnessjøen heller, så det er bare å komme, oppfordrer Hallvard Holmen.

Les også: Hallvard Holmen har et tett program i 2017 (pluss)

Dikterpresten og djevelen: Herr Petters djevelske døgn

Komponist: Håvard Lund
Tekst: Ragnar Olsen og Ketil Høegh
Dirigent: Per Kristian Skalstad
Skuespillere: Ketil Høegh og Hallvard Holmen
Regi: Ketil Høegh
Orkester: NOSO Sinfonietta

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken