Elevene som har valgfaget «innsats for andre» på Grane ungdomsskole har planlagt og samlet inn til loppemarked de siste tre ukene. I ettermiddag og kveld starter salget på Vegset samfunnshus.

– Vi har samlet inn ganske mye og har både klær, bøker og pynteting. Elevene bestemte selv hva de ville ta imot og hva de ikke ville ta imot til loppemarkedet. Det er de som styrer dette her, jeg og noen fra Frivilligsentralen bare hjelper til, sier faglærer Anna-Maria Garke.

Vanligvis går valgfaget fra 13:00-14:00, men i dag skal de fleste elevene være med på å selge lopper, hjemmebakte kaker og hjemmelagde vafler på samfunnshuset.

– Det er totalt 18 elever som har dette valgfaget. Mest sannsynlig skal de aller fleste være der på loppemarkedet, iallfall de som bor på Trofors og Grane. Men vi har noen elever som bor andre steder, for eksempel Fiplingdal, og vi må se om de kan. Faget heter «innsats for andre» og noen ganger viser elevene hva de har gjort for andre på ettermiddagene, og da kan de få gå tidlig hjem, forklarer Garke.

All inntekten fra kafeen og loppemarkedet går til et prosjekt i Nepal.

– Aksel Valberg fra Grane har et prosjekt i Nepal hvor han reiser ned og jobber med skole der, i tillegg til at noen av skoleelevene trenger protese. Hvor mye han får gjort der kommer an på hvor mye vi samler inn her. Elevene har fått høre om prosjektet fordi jeg har snakket om det, noen fra Frivilligsentralen har snakket om det og Valberg har vist fram ryggsekker laget i Nepal. Så selv om det er langt borte, er det egentlig en lokal sak. Elevene skjønner godt at dette er innsats for andre, sier Garke.

Nå håper hun at innbyggerne støtter tiltaket og kommer på loppemarked i kveld.

– Vi tror folk kommer. I forkant har elevene laget plakater, kommunen har skrevet om det på hjemmesiden sin, og vi har lagt det ut. Nå håper vi at mange nok vet om det, sier Garke.