Et glimt inn i Håvard Nilsens dikt

Håvard Nilsen leste fra diktsamling sin.

Håvard Nilsen leste fra diktsamling sin. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Tidligere i år ga forfatter Håvard Nilsen ut boken «Litt som den sangen». Både tirsdag og onsdag denne uken hadde Nilsen diktopplesning ved Vefsn bibliotek og fortalte litt rundt boken sin.

– Det var Irene og biblioteket som var mine poesipushere de fire årene jeg bodde her, forteller forfatter Håvard Nilsen om biblioteksjefen i Vefsn, Irene Bergsnev.

Boken tar utgangspunkt i åtte forskjellige steder, hvor ett av dem er Mosjøen. De syv andre stedene hvor to befinner seg i Trondheim er Meløy og Drammen i Norge, Rostock og Berlin i Tyskland og Craters of the Moon i USA.

Inspirasjon

– Introen på boken passer veldig godt å lese her ettersom den ble til i Mosjøen i 2014. Det er ett av ytterst få av diktene som ble til før 2016 i denne boken, og det ble retningsgivende for resten av boken. Diktet «Event» av Mark Levine har vært en viktig inspirasjonskilde for meg – hans korte, konsise setninger var en åpenbaring for meg, selv om jeg jo ikke akkurat skriver kort og konsist selv. Jeg har brukt verden rundt meg, hendelser og følelser som jeg har knadd sammen og gjort noe ut av. Boken har også mange samtidsreferanser, forteller Nilsen mellom diktene.

I boken brukes kun førstebokstaver som navn, da Nilsen ikke ville utlevere noen. I boken møter man Jeg, Du og et knippe andre mennesker. Selv om Nilsen har skrevet boken selv, syns han det er vanskelig å si hva den handler om.

– Jeg vet hva jeg følte når jeg skrev diktene, og jeg vet hva jeg ville oppnå i leseren, men ikke nødvendigvis hva den handler om. Det er mange politiske referanser, og referanser til bøker, steder, filmer og hendelser. Jeg vil skrive poesi som er åpen, som åpner opp, og ikke er verdensfjern – som viser det lille og nære, og hvordan det er en del av det store, sier Nilsen.

Tatt imot av publikum

Diktene spinner mellom fantasi og virkelighet og er narrative dikt ifølge dikteren selv. Noen av Nilsens forbilder er Walt Whitman, Tomas Espedal, William Blake og Linn Strømsborg

– Selv om jeg forteller en fortelling, er tekstene fragmentariske, kanskje kan vi si at jeg vil vise verden sett fra et bilvindu i 110 km i timen. Grunnen til at jeg ønsket å bli forfatter er Jens Bjørneboe. Da jeg oppdaget ham som student, mistet jeg bokstavelig talt pusten. Da jeg bodde i Mosjøen savnet jeg vel et skrivende miljø rundt meg, og det har jeg funnet sørpå. Det er interessant hvordan vi gjenoppfinner hjembyen vår i løpet av livet – før var Mosjøen et sted jeg besøkte i feriene som student, og nå kommer jeg hjem som voksen forfatter, hvor jeg har klart det jeg har jobbet for. Og publikum har jo tatt veldig godt imot meg her hjemme, avslutter Nilsen.

Publikum som fikk stille spørsmål underveis mente boken var interessant og mente Nilsen var en strålende formidler.

Artikkeltags