Nytt styre vil løfte Galleria til nasjonale og internasjonale høyder - allerede er mye nytt på plass på programmet

Velkommen: fv. Stig Ove Sivertsen, Marit Sivertsen, Rune Jakob Jacobsen, Annika Honggard, Hans Lømo, Katrine Remmen Wiken ønsker velkommen til Kulturverkstedet og idemyldring.

Velkommen: fv. Stig Ove Sivertsen, Marit Sivertsen, Rune Jakob Jacobsen, Annika Honggard, Hans Lømo, Katrine Remmen Wiken ønsker velkommen til Kulturverkstedet og idemyldring. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Nå ønsker styret ideer fra deg for å gjøre Galleria Kunstfestival enda bedre.

DEL

Galleria kunstfestival er et selskap under stiftelse, og kun noen få formaliteter mangler før alt er på plass i alle register. Flere ideelle organisasjoner i Vefsn går inn på eiersiden. Styret er engasjert og har alle et forhold til festivalen fra før. Torsdag kveld inviterer de til idemøte på Kulturverkstedet hvor alle kan komme med innspill, ideer, sine erfaringer og melde seg til praktiske oppgaver.

Trenger frivillige

– Vi vil samle frivillige, vi trenger folk til å være vertskap, jobbe med rigging, jobbe med media, og andre oppgaver. Frivillighet er viktig over hele fjøla, og det er veldig viktig at utstillere og gjester blir tatt vare på, sier Stig Ove Sivertsen. Han var med og grunnla festivalen for 10–12 år siden, og er med som styremedlem i det nye styret. Andre aktuelle oppgaver for frivillige er vakthold. Det nye styret mener at 10–12 år er en fin alder for en kunstfestival.

– Nå er vi i ungdomsårene, og der det tidligere har vært mer fri flyt skal vi ta mer ansvar og se på livet med nye øyne. Det er et stort engasjement blant folket i Mosjøen for Galleria og mange av aktørene i Sjøgata legger opp sine arrangement etter når det er Galleria. Nå når vi har etablert festivalen som en organisasjon og et selskap er det også lettere å søke støtte, sier styremedlem Katrine Remmen Wiken, som ikke legger skjul på at hun gjerne tar imot sponsorer som ønsker å bidra til årets Galleria-uke. Med større engasjement, tydeligere retning og større program håper styret på å ta Galleria til nasjonale og internasjonale høyder.

Les mer: 3,3 millioner til festivaler i Nordland - men Galleria søkte aldri
Les mer: Sparebank 1 trekker seg som hovedsponsor av Galleria: - Vi ble tatt på senga, sier banksjef Atle Edvardsen

I fjor engasjerte flere nye fjes seg for Galleria og det ble gjort noen endringer med organiseringen. Da ble det satt større ambisjoner spesielt for 2018-festivalen. Før det har Galleria vært drevet av Generator noen år, og før det kun et fåtall personer.

Les mer: Har fått på plass nye folk – og vil gjøre Galleria større og bedre

– Generator har hatt begrensede ressurser og Galleria var ikke egentlig på planen før det var der. Og da ble ting tatt på hælen, men alltid gjennomført. Nå kan det ikke bli annet enn bedre. Selv om vi har kommet sent i gang nå med alt vi skal, er vi tidlig ute, sier Sivertsen.

Noe av det som er nytt for Galleria i år, er at peacepainting skal ha et opplegg under festivalen. Peacepainting er en organisasjon som ble startet på Helgeland, men har drevet flere nasjonale og internasjonale prosjekter, og får støtte i statsbudsjettet. Blant annet har det vært et prosjekt i Hattfjelldal med samarbeid mellom samiske elever og urbefolkning fra Russland.

Les mer: Kunst og sløyd på urfolksungdom sitt språk

– Det vil være et opplegg i forkant av Galleria med faste rammer og fast størrelse på bildene hvor både norske og utenlandske, barn og voksne skal male og skrive en tekst til bildet, så blir resultatet stilt ut i en egen utstilling under Galleria. I tillegg blir det en åpen workshop ledet av en kunstner, og foredrag under Galleria, sier Wiken.

Hjem til Galleria

Annika Honggard er ny leder i Galleria Kunstfestival, og har erfaring fra mange større arrangement som planleggingskoordinator i Sverresborg folkemuseum.

– Jeg har alltid kommet hjem til Mosjøen til Galleria og Byfesten, og nå synes jeg det er kjempeartig å få være med på å gjøre Galleria enda bedre, sier Honggard.

Til nå har Galleria kunstfestival blitt betegnet som en «Kunstfestival uten filter» og styret er tydelige på at det skal de fortsette å arrangere. Men likevel vil styret innføre litt filter, som vil si noen inviterte kunstnere som driver profesjonelt, i tillegg til at alle som ønsker det, fortsatt kan melde seg på. Flere har fått tilbakemeldinger på at tilreisende til både Galleria og andre arrangement, som Båtmessa i Sandnessjøen, setter pris på det folkelige preget på Helgeland.

– Vi vil beholde stemninga, og det er ingen motsetning mellom noen inviterte kunstnere og kunst uten filter. Noen år har kunstnere stilt seg i gata og malt. Jeg har vært på noen kunstfestivaler hvor det er høyt over dørstokken og meningen at man skal forstå all kunsten, sier Sivertsen og er klar på at han ikke vil ha det sånn her, men ønsker heller alle velkommen til å se og stille ut.

Noe av det mer anerkjente innholdet som allerede er booket er at Jan Kokkin skal holde foredrag om Thorolf Holmboe, en kunstner som vokste opp i Vefsn og Alstahaug. I år starter Galleria samme dag som Byfesten - 7.juli, og fortsetter til 14.juli. Are Andersen og Roar Kleivhaug er også med i det nye styret, men var ikke til stede da bildet ble tatt.

Artikkeltags