Fyret byr på gjensyn med «Reisen til julestjernen» - satser også på utstilling av kostymene fra filmen

Høytidelig: På slottet er det fest, og kongen (Svein Joar Gustavsen), kommer med sitt følge.

Høytidelig: På slottet er det fest, og kongen (Svein Joar Gustavsen), kommer med sitt følge.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Når Fyret presenterer årets juleforestilling i desember, er det med en forestilling de er godt kjent med. Det blir gjensyn med «Reisen til julestjernen», men i år kommer den i ny drakt.

DEL

På kulturbasen i Sandnessjøen er deltakerne i Fyret godt i gang med øvingene til årets juleforestilling som skal vises på storscenen i Kulturbadet 8. og 9. november.

– Vi har vist ‘Reisen til julestjernen’ før, men nå kommer den i ny drakt. Med nye unger, og nye voksne. I tillegg så skal vi ikke vise filmversjonen som vises på julaften, men den originale versjonen der dronningen dør. Det er også noen andre endringer i manuset, forteller grunnlegger av Fyret, Anne Meek.

Hyllest

Kunstner Kari Elfstedt, var den som laget originalkostymene for filmen om ‘Reisen til julestjernen’, som vises på tv hver jul. Elfstedt har også laget kostymene til forestillingene som ble vist av Fyret i den gamle kinoen i Sandnessjøen. Hun har også i år ansvar for scenografien og kostymene. Og nå ønsker Fyret å hedre henne for den jobben hun har gjort,

– Vi er veldig takknemlige for den jobben Kari Elfstedt har gjort for Fyret. Og i år fyller hun 70 år. ‘Reisen til julestjernen’ blir derfor en skikkelig bursdagsfest for Kari. Vi har også søkt fylket om midler til å ha en utstilling i Kulturbadet. Den skal vise de originale kostymene fra filmen. Vi håper veldig at det går i orden, både for Kari, og som en opplevelse for publikum.

Oppstarten

Det var i 2004 at Anne Meek og mannen Tor-Helge Allern kom flyttende til Sandnessjøen. Her var det dårlig med kulturtilbud for barn, og de startet Fyret med små lokaler, og lite midler. Tilbudet ble en umiddelbar suksess, og siden oppstarten har flere hundre små og store, vært innom teaterverkstedet. Sammen har de jobbet med oppsetninger som ‘Peter Pan’, ‘Scrooge’, ‘Piken med svovelstikkene’, ‘Alice i eventyrland’ og mange mange flere.

– Det var dette som var tanken bak Fyret. At det skulle bli til det har blitt. Og det har jo ikke blitt sånn bare på grunn av oss, men med hjelp av så mange andre. Og sånt kan man aldri vite på forhånd. Men det har vært inspirerende å bli kjent med så mange unger. Det er litt godt å føle på at man har så mange venner i alle aldre, smiler Meek.

Nye kull med barn får hvert eneste år leve ut kreativiteten på Fyret. Nå kan de skryte av at flere barn som nå er unge voksne, velger teater som levebrød. To tidligere elever går nå på prestisjetunge L’ecole Internationale de Theatre Jaques Lecoq i Paris.

– Det er selvsagt veldig hyggelig å se at de lykkes med det de gjør. Men om man ikke velger å jobbe med teater som voksne, så vil de ta noe med seg fra oss. Kreativitet og trygghet på seg selv. Det vil komme godt med uansett hvor man er, smiler Anne Meek.

Artikkeltags