Det var duket for stemningskveld i Mosjøen kino mandag, da det norske verdensbandet Secret Garden gjestet byen. Det er nå elleve år siden første spatak ble tatt i den hemmelige hagen, og ti år siden hele Europa fikk oppleve at Norge for annen gang stakk av med seieren i internasjonal melodi Grand Prix. «Nocturne» med Secret Garden begeistret og beseiret en hel verdensdel, og komponist for vinnerlåten var i 1995 som i 1985 - da det «swingte» som verst - Rolf Løvland.

I løpet av det siste tiåret har Secret Garden lagt verden for sine føtter, og blant annet vært på turné i Kina sju-åtte ganger. Det var visst likevel ingen nedtur å komme til et regntungt Mosjøen en helt vanlig augustdag.

– Norge er helt klart verdens vakreste land, sa Fionnuala Sherry, og høstet applaus.

– Vi kom til Mosjøen i går, og har vandret litt rundt. Dere har en vakker by, fortsatte Fionnuala, og poengterte at Norge visst er like mye plaget av regn som Irland er.

Sjefen

Mosjøen kino fylles av en meget spesiell stemning når «Song from a secret garden» åpner konserten, og de store musikerne Fionnuala Sherry og Rolf Løvland setter standard for hva som skal komme. Konserten svinger fra det roligste og mest vemodige til meget spreke takter der Fionnuala virkelig får vist hvilken fiolinist hun er. Fionnuala er sjefen over fela, det er det ingen tvil om, og som musikere flest er hun nøye. Hun klarer ikke å skjule irritasjonen når lyden svikter og det smeller i mikrofonene. Da får ansiktet et stramt drag. Forståelig nok. En sindig sørlending bak pianoet er roligere.

– Det ordner seg nok....

Fionnuala Sherry tar ikke fem øre for å kalle Løvland en fabelaktig komponist, og det er ikke rart. Dette er mannen som skrev «Mitt liv», «La det swinge» og «Der markens møter havet.» Spennet i Løvlands komposisjoner er vidt, men kvaliteten er alltid til stede. Sånn er det bare.

Synger norsk

Secret Gardens musikk er preget av svært lite tekst hvis vi tar den totale spilletiden i betraktning. Som Fionnuala Sherry sa, så kan publikum få anledning til selv å finne en tekst, og tillegge musikken sin egen betydning. Likevel - når det først skal synges er det lurt å skaffe ei skikkelig sangerinne, og det har hemmelighetshagen funnet i Saoirse. Den irske dama er klokkeklar og storartet, ikke minst på «You raise me up», men også knallgod på norsk i «Danse mot vår.»

Sjarmerende uttale som «...hhhjenne liv i min kropp...» bare topper det hele.

Steinar Ofsdal er også en stor ressurs for Secret Garden. Han trakterer fiolin, cello og fløyte like godt, og det er nok sant som Rolf Løvland sier:

– En nyttig mann!

Takk for fin konsert, og lykke til på videre ferd.