– Det har nok ikke helt gått opp for meg ennå, sier Marit Skog.

Glass- og billedkunstneren fra Mosjøen sitter utafor atelieret i Sjøgata og prater om den kommende begivenheten i desember: Den 7. biennalen av internasjonal samtidskunst i Firenze.

Verdens største

Med sine 800 kunstnere fra 80 land og mer enn 2.500 utstilte kunstverk, i et galleri som samlet måler mer enn 11.000 kvadratmeter, er biennalen den største utstillingen av samtidskunst i verden. Den arrangeres annenhvert år, og har nedsatt en egen komite bestående av eksperter på samtidskunst fra 13 land til å velge ut nye kunstnere som får den spesielle invitasjonen.

Marit Skog trodde først det var søppelpost som var havnet i mailboksen i august i fjor.

– Ettersom det sto noe på italiensk, trodde jeg først trodde jeg det var virus og skulle til å hive det i søppelboksen.

Men så oppdaget jeg ordet "Arte" og det pirret nysgjerrigheten, smiler Marit.

Oppe i atelieret viser hun fram herligheten som snart skal beskues av kunsteliten i Firenze. Hver kunstner får bare stille ut tre arbeider. Det gir litt ekstra press.

Marit har valgt å stille ut et tredelt maleri (akryl på lerret), hver del med målene 70 cm x 2 m, som til sammen utgjør en fullendt form.

Sirkelmagi

– Det er ikke en salgsutstilling, og jeg ikke tenkt særlig kommersielt. Men jeg håper selvsagt å få noen kontakter, både blant kunstnere og gallerister som kan bli døråpnere seinere, sier hun.

– Men det største blir likevel å all kunsten og oppleve alt som skjer rundt biennalen. Det blir enormt inspirerende, legger hun til.

Bildet har fått tittelen "Serenity", og er en videreføring av stilen hun oppnådde eventyrlig suksess med i fjorårets separatutstilling "Your Inner Voice" - et abstrakt uttrykk med runde former og myke blåtoner.

– Jeg er veldig fascinert av sirkler, det at de verken har en begynnelse eller slutt. De gir meg både glede og en indre ro, sier Marit.

– Men ettersom det er så begrenset utstillingsplass, kommer jeg selvsagt på tusen andre ting jeg gjerne også skulle gjort nå i ettertid.

Marit Skog er en av Mosjøens mest populære kunstnere. Stadig vekk får hun oppdrag med å utsmykke lokalene til så vel bedrifter som offentlige bygg. Hvert år forsyner turistene seg grovt av varene på atelieret i Sjøgata og bildene fra "Your Inner Voice" ble revet vekk som varmt hvetebrød. Hun legger likevel ikke skjul på at det er stas å bli lagt merke til internasjonalt.

– Bare det at bildene min er juryert av eksperter på samtidskunst synes jeg er svært, smiler hun. Og skynder seg samtidig å takke sønnen Henrik (16) for hjelpen.

– Han hjalp meg å lage hjemmesiden min, som ble lagt merke til av biennalen.

Markedsføre Mosjøen

For hennes lokale publikum i Mosjøen vil det bli anledning til å beskue kunstverket på Jakobsenbrygga under Galleria i sommer.

– Jeg har planlagt en større utstilling med glasskunst, men bruker muligheten til å vise fram dette også. I tillegg blir det vanlig utstilling i atelieret i Sjøgata, sier hun.

Med en prislapp hele 20.000 kroner for å leie en liten utstillingsvegg i Firenze, vil hun benytte anledningen til å takke sponsorene, Mosjøen og Omegn Næringsforening (MON), Helgeland Sparebank, Helgelandskraft og Vefsn kommune, for prosjektstøtte som har muliggjort utstillingen. Marit Skog har sier hun har ambisjoner om å markedsføre hjembyen i Italia.

– Blant annet skal jeg trykke opp visittkort med logoene til sponsorene mine og litt informasjon og Mosjøen. Her er jeg også i dialog med MON om kreative ideer, avslutter Marit Skog.