Helt siden jul har hun arbeidet seint og tidlig. Tatt natta til hjelp, for å bli ferdig med bilder og med de særpregete glassarbeider, som har blitt til fat, vindussmykker og vanlige smykker.

– Å stille ut sine arbeider, sine barn, er ikke lett. Det krever mot. Å stille ut helt alene det er som å stå på en scene i en monolog. Her er ingen sikkerhetsnett, alt står og faller på en selv, sa varaordfører Johanne Skjølberg blant annet før hun erklærte utstillingen for åpnet.

Kontraster

Hun mente at de som besøkte utstillingen fornemmer stemningen i bildene, fra latter til vemod.

– Gleden og ilden i det oransje, melankoli og sårbarhet i det blå. Kontraster er det jeg forbinder med bildene dine, sa Skjølberg.

Hun innrømmet at hun var ekstra glad for at hun hadde fått æren å være kommunens representant i denne forbindelse. Hun kjente Marit personlig og hun mente det var ekstra stas å åpne ei utstilling der en kunstner var fra Mosjøen og er bosatt i kommunen.

Kulturkommune

– Vefsn vil framstå som en kulturkommune og da mener vi det har stor betydning at kunstnere kan ha sitt bosted her, men gjerne presentere sin kunst utafor kommunen. Marit har vist at det går an og det er vi takknemlig for, sier Skjølberg.

– Betyr dette at kommunen vil simulere til økt aktivitet på denne del av kulturen?

– Det har ikke vært oppe til politisk behandling, men mange er opptatt av at stedets egne skal få bedre muligheter for å utvikle seg. Kanskje kan vi gjøre mer for at kulturskolen også omfatter bilder og skulptur i tillegg til musikk og dans. Det kunne gi en bedre start for flere og gi bedre muligheter for kreativ utvikling.

– Det har vært ymtet frampå om at et atelier med tilbud for tilreisende kunstnere, ville øke interessen og heve nivået. Kan dette være en realistisk tanke?

Skjølberg vet at noen har drøftet dette, og hun tror at noe slikt vil gi positive ringvirkninger. Hun håper også at den nye given, med flere gallerier og utstillinger, kan gi nye frukter for kulturbyen Mosjøen.

Takket

– Vi trenger kunstnere hjemme i Vefsn som holder et høgt nivå. Det gir inspirasjon til andre å se at det går an å bo i Mosjøen og likevel være en profesjonell kunstner, sier Skjølberg.

Hun viser til at flere allerede før åpningen hadde vist interesse for å kjøpe kunst fra Marit Skog og at dette er et tegn på at ryktet om hennes dyktighet løper foran henne.

Marit Skog benyttet anledningen til å takke alle som har hjulpet henne fram på mange måter. Det har vært praktisk hjelp og gode ord. En spesiell takk rettet hun også til sin gode kollega ved Galleri Theodor, Kirsti Ravnå Tverå. Samarbeidet mellom dem fungerer meget bra, slik at de begge kan utvikle seg og drive med sine egne arbeider ved siden av butikkdrifta, forteller Marit Skog.

Allerede etter første time var det kommet flere røde lapper ved siden av bildene. Utstillingen blir hengende oppe i Sjøgata fram til 24. juli.