– Folk må være litt spioner, sier kunstner Kari Elfstedt. Hun sikter til at Sandnessjøen fra i morgen vil by på kunstneriske innslag der publikum minst venter det. Det blir dans, skuespill, musikk og bildende kunst overalt, hele helga til ende. Blant annet skal det improviseres over Ibsen på scenen i et kulturhus som ennå ikke er påbegynt, og bare delvis finansiert.

Teaterinstruktør Anne Meek sier at Sandnessjøens utgave av Nora i «Et dukkehjem» er ment som et stunt, der en musiker, en danser og en skuespiller skal dra de store linjene.

– Det tar cirka 23 minutter, og vil ha en veldig lokal slutt, sier Anne Meek.

– Hvem skal skille seg?

– Hehe, du får komme og se. Vi skal rigge til 230 sitteplasser i et engangs kulturhus. Dette blir som en førpremiere for kulturhuset. Vi melder vår ankomst, smiler Meek, og legger alvorlig til at Sandnessjøen virkelig trenger et kulturhus. Stamneshallen er et elendig teaterlokale.

– Folk så bare noen hoder gå forbi da vi var her med «Peder Seier.» Jeg vet at folk gikk i pausen, sier Meek.

Te med rådmannen

Prosjektet «Kunstneriske Forstyrrelser i sentrum» er ment som et kritisk blikk på Sandnessjøen som bymiljø. Utfordringene er mange i møte med den nye tida, mener kunstnerne.

Dette skal diskuteres blant annet i et teselskap på paviljongen torsdag. Der deltar rådmann Edith Holand og nestleder Ivar Roger Hansen i Norsk kulturråd.

– Folk mener det er positivt at noen starter en diskusjon. Tidligere var jo Sandnessjøen «den hvite perle», og kanskje kan det være noe å ta opp igjen. Det ville i hvert fall reingjort en del, sier Ina Otzko. Hun har fått god tilbakemelding på en turistfotoutstilling som setter søkelyset på det grå og triste i byen.

– Men folk har vært sløkke med å skrive kommentarer, sier Otzko.

– De vegrer seg kanskje for å gi inn?

– Det sier i så fall litt om mentaliteten her i byen, mener Otzko.

Maler veggavis

I løpet av de kommende dagene blir det utstillinger i butikkvindu, danser Trine Saltermark skal være godt synlig i gatene, og graffitikunstnerne Reidun Stavang og Frøydis Magdalena Andersen skal dekorere en vegg på brannstasjonen. Kunstverket skal få folk til å sperre øynene opp for ting de faktisk har sett før.

– Det kan også være ting de ikke har lagt merke til, men nå drar vi det inn i en annen kontekst. Vi håper at det kan sette i gang både tanker og spørsmål. Vi har allerede hatt heftige diskusjoner, sier Stavang og Andersen. Kunstverket deres skal måle over 32 kvadrat. Tirsdag var det «generalprøve» med liften, som slo seg en tanke vrang.

– Vi kom oss nesten ikke ned igjen, smiler Stavang, som poengterer at det ikke er snakk om tagging.

– Tagging er hærverk. Graffiti er et kunstuttrykk. Dette blir som en slags veggavis, sier hun.