Gå til sidens hovedinnhold

Flott reise i Petters rike

Artikkelen er over 15 år gammel

Ola Bremnes har gjort Petter Dass sine dikt mer tilgjengelig for folk. Torsdag lot 450 sjeler seg begeistre på en reise gjennom dikterprestens liv og ord.

Mosjøen har for tiden 2.000 flere innbyggere enn til vanlig, og det kan nok ha bidratt til at Dolstad kirke var stappfull denne torsdagskvelden. Halsøy songkor har siden januar øvd inn programmet «Vær hilset» for å glede byens tilreisende turnere og fastboende med flott sang. Det tilbudet visste mange å benytte seg av, og med Petter Dass kom også finværet. Derfor var det et optimistisk kor som småtrippet like utenfor kirkedøren før konsertstart.

– Magefølelsen er god, sa korleder Øystein Thrana.

God eksamen

Og magefølelsen stemte. Da snakkesurret langs de fullsatte benkeradene stilnet, og musikerne begynte å spille, snek Ola Bremnes seg stille inn i kirkerommet. Han måtte dukke under prekestolen og snike seg forbi utstyr og musikere før han kom fram til mikrofonen og kunne åpne med «Vær hilset, I Nordlands bebyggende Mænd.»

Etter et par minutter hevet han hendene og kalte Halsøy songkor inn. Syngende vandret de opp altergangen, og ei aldri så lita høytidsstund var i gang. La det være sagt at vårt lokale kor er en dyktig gjeng som har bevist sin dyktighet gang på gang. Denne kvelden var intet unntak. Ola Bremnes uttalte i gårsdagens avis at koret virkelig hadde gjort leksa si. Da blir det som regel også en god eksamen.

På djevelens rygg

Ola Bremnes var guide gjennom Petter Dass' diktning og liv. Vi ble tatt med på hans opphold som student i Bergen og København, men ble spart for de aller fleste av de 96 versene i «Mammons regimente.» I «Aftensuk», en forbønn til kystfolket, har Ola Bremnes vist sin storhet som komponist, og Trond Wika framhevet den vakre melodien med en nydelig solo på fiolinen.

Vi ble introdusert for Petter Dass sine synder, og fortalt at han måtte til Køben for å be om tilgivelse da han hadde satt barn på ei dame utenfor ekteskap. Han var imidlertid i godt selskap – med tolv andre prester.

Vi ble også tatt med inn i mytene om dikterpresten, og forsøkt overbevist om at Petter bestilte hastetur på ryggen til selveste Tykje da han fikk én dags varsel på å holde 1. juledagspreken i København.

Petter Dass tiltrådte som prest på Alstahaug i 1689, og ble en rik mann med 60 dyr og to jekter i sitt eie. Å være i besittelse av ei jekt på den tida, sammenliknes med å eie en jumbojet i dag, ifølge Ola Bremnes.

– Han ble en liten Røkke, sa sangeren.

Rikdom

Men han var rik også på annet enn penger, og hvis han var til stede i Dolstad kirke torsdag, var han sikkert fornøyd med ivaretakelsen av de lyriske rikdommene, snart 300 år etter sin død. Det er grunn til å rose en hel gjeng med musikere for en flott Dass-konsert. Trond Wika (fiolin), Bjørn Andor Drage (piano), Sigurd Tverå (gitar), Stein Ivar Mortensen (bass) og Henrik Madsen (trommer) sto for musikken. Ola Bremnes sang så det sto etter, og Halsøy songkor tok kveldens kake med sin flotte ramme. De kan jo også takke Drage for hans arrangementer.

Skal jeg pirke kunne jeg ønsket meg et mindre flatt lys, og bedre lyd på bakerste benk. Der satt jeg.

Tor Martin Leines Nordaas