Prompepulveret er borte

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Doktor Proktor med tidsbadekar i ny film.

DEL

Det går så langt tilbake som den franske revolusjonen, og et møte med både Napoleon og Jeanne d'Arc som ble brent på bålet som heks, eller ble hun egentlig det?

Og selvsagt er barna Lise og Bulle med i filmen, sammen med den spinnville professoren.

Sammen forsøker de tre å forandre historien, slik at doktoren skal få sin elskede Juliette. Egentlig er hensikten bare å reise i tidsbadekaret slik at Proktor skal få Juliette. Men så ender det med at de sitter fast i tiden.

Bulle og Lise er med

I rollene som Lise og Bulle møter vi fortsatt Emily Glaister og Eilif Hellum Noraker, men professoren er ny. Denne gang er det Gard B. Eidsvold som spiller den kloke, men eksentriske Proktor, etter at Kristoffer Joner takket nei til å fortsette fordi han prioriterte en rolle i villmarkseventyret «The Revenant».

– Gard er flink, sier Bulle, eller rettere sagt Eilif Hellum Noraker (15) til NTB.

– Men det var den forrige professoren også, legger han til, og vil ikke sette Eidsvold opp mot Joner.

Selve filmen, «Doktor Proktors tidsbadekar», mener han imidlertid er hakket bedre enn «Doktor Proktors prompepulver».

– Jeg tenker den er vel så bra, ja kanskje bedre. Det er en bedre historie, tidsbadekaret er veldig spennende, sier han.

Også regissør Arild Fröhlich som også lagde den første Proktor-filmen, mener at den nye er den beste.

– Ja, jeg synes faktisk denne er bedre enn den forrige, sier regissør Arild Fröhlich, som blant annet viser til at den nye Proktor-filmen er mer actionfylt enn forrige.

Mer action

– Første film handlet jo om at Lise og Bulle traff denne litt merkelige Doktor Proktor og vennskapet mellom de tre, og prompepulveret. Den nye filmen bygger på det samme universet, skapt av Jo Nesbø, men er på en måte en film i en helt annen sjanger, med mer action. Hovedpersonene beveger seg mer både i tid og rom, sier Fröhlich til NTB.

Han sier han har fått fritt spillerom av Nesbø til å skape sitt eget verk, men at han har hatt kontakt med ham underveis mens filmen er blitt spilt inn. Og selve innspillingen har blant annet skjedd i Budapest, som fortsatt har områder som minner om Paris slik det så ut rundt den franske revolusjonen.

– Revolusjon og historie. Kraftig kost?

– Nei, dette blir morsomt, mener Fröhlich.

Blant annet er Atle Antonsen hentet inn til en ny rolle, denne gangen som fransk skurk. I forrige film spilte Antonsen den usympatiske herr Thrane, som vagget rundt i en tjukkasdress, og som var mildt sagt uspiselig mot sine omgivelser, deriblant Proktor og Lise og Bulle.

Bulle, ved skuespiller Eilif Hellum Noraker, gjør flere tidsreiser i den nye Proktor-filmen. Foto: Adrienn Szabo / Handout / NTB scanpix

Bulle, ved skuespiller Eilif Hellum Noraker, gjør flere tidsreiser i den nye Proktor-filmen. Foto: Adrienn Szabo / Handout / NTB scanpix Foto:

Morsomt

– Dette er en familiefilm som skal være morsom for alle, det er i hvert fall meningen, sier Fröhlich.

– Det skal være noe som de voksne ler av, og noe som barna ler av og noe som vi sammen ler av. Jeg synes i hvert fall det er kult å se familiefilmer med mine barn, sier han.

Moro synes han også det har vært å arbeide med de unge skuespillerne Emily Glaister og Eilif Hellum Noraker som har gått fra å være barn til ungdom i tiden det har tatt å skape de to Proktor-filmene.

– Hvordan er det å arbeide med så unge skuespillere?

– Det er helt topp. Alle skuespillere er forskjellige. Det gjelder både barn og voksne, men jeg synes virkelig det er gøy å jobbe med barn, det er inspirerende og morsomt.

Bulle og Lise, eller Eilif Hellum Noraker og Emily Glaister som skuespillerne heter, i "Doktor Proktors tidsbadekar". Foto: Kata Vermes / Handout / NTB scanpix

Bulle og Lise, eller Eilif Hellum Noraker og Emily Glaister som skuespillerne heter, i "Doktor Proktors tidsbadekar". Foto: Kata Vermes / Handout / NTB scanpix Foto:

Fallhøyde?

Filmen om tidsbadekaret har norgespremiere på kinoene fredag, men torsdag rulles det ut rød løper på Klingenberg i Oslo og det er klart for skikkelig førpremiere.

– Det er første gangen jeg skal se hele filmen, sier Eilif Hellum Noraker spent. Men han er veldig sikker på at han vil like filmen.

– Forrige film ble jo godt mottatt. Er det ikke fallhøyde å komme med et nyt Proktor-eventyr?

– Nei, dette tror jeg vil gå veldig bra. Jeg tror publikum vil reagere veldig positivt, svarer filmens Bulle. (ANB-NTB)

Artikkeltags