Europarådets pris til film fra Helgeland - nå skal den oversettes og vises i hele Europa

DEL

I dag ble Lux film prize delt ut til Sameblod, som er filmet på Helgeland og har flere skuespillere fra Helgeland i tillegg til co-produsent fra Mosjøen. Dette er en filmpris som deles ut av det Europeiske parlamentet. Hovedrolleinnehaverne Lene Cecilia Sparrok og Mia Sparrok fra Nord-Trøndelag var til stede for å motta prisen. Det mottok prisen til stående applaus fra salen, og framførte deler av takketalen på sørsamisk. I tillegg deltok den svenske produsenten som Lars G. Lindström på utdelingen.

- Tusen takk. Vi vil starte dette med å si at vi er her fortsatt. Vi eksisterer fortsatt, og det samiske eksisterer fortsatt. Vi jobber til daglig i reindrifta, som betyr at vi hver dag kan se effektene av kolonitenkning, rasistisk tenkning og politikk som dere kan se i Sameblod. Vi ser fortsatt effektene av folks holdninger og fordommer. Vi snakker et språk som ifølge FN er nesten utryddet, men vi er fortsatt her. Vi vil dele denne prisen med den eldre generasjonen og den samiske befolkning, sa Lene Cecilia Sparrok i talen.

Co-produsent Jim S. Hansen fra Mosjøen jobber for tiden med å vise fram Sameblod, og deltok ikke på prisutdelingen i Strasbourg.

- Jeg fikk akkurat vite om prisen selv, og det er veldig hyggelig. Det er ganske stort, fordi filmer fra hele Europa konkurrerer om denne prisen. Jeg vil gi en stor high five til alle foran og bak kamera. Det er vanskelig å sammenligne prisen med andre priser, men noe av det som er stort er at vi konkurrerer med land som har en mye større filmindustri enn Norge og Sverige. Dette viser at vi kan lage film i Nord-Norge og Nord-Sverige, sier Hansen.

Han har vært i Manndalen og skal til Skjervøy i Troms for å vise fram Sameblod til skoleelever.

- Det er mange sterke opplevelser med publikum og storm i hjertet hver dag. På den siste skolen jeg var på var det nesten bare samiske elever. Elever ned i 6.klasse har kommet for å fortelle personlige historier som det er tydelig at det er vanskelig å snakke om. Det viser at Sameblod har blitt mye mer enn en film. Jeg prioriterte å reise til Troms, og har takket nei til Irland, Polen og Tokyo. Selv om det er kult å dra ut i verden er det noe helt eget å vise filmen her den har røtter. Jeg vil lage film med mening, og Sameblod berører mange fordi det handler om identitet, sier Hansen.

Men samisk film stopper ikke her for mosjøværingen.

- Vi har planer med det samiske produksjonsfirmaet som vi håper vi kan starte produksjonen på så snart som mulig. Sameblod baner vei for andre filmer, sier Hansen.

I november vises Sameblod i Slovakia, Slovenia, Irland, Kroatia, Finland, Romania, Luxemburg, Litauen, Italia og Spania. Flere land venter i desember.

- Filmene som ble nominert får visninger over hele Europa og blir løftet fram. Det er ekstra stas at Sameblod får det store publikummet vi mener filmen fortjener, avslutter Hansen.

Artikkeltags