Nettserielinjen på Toppen klar for eksamen – premiere på kinoen med rød løper og full sal

FØRSTE ÅR: Det er første året Topen har hatt en nettserie- og filmlinje, og torsdag presenterer elevene seg selv på kinoen. F.V: Tor Henning Haugland Larsen, Aleksander Leines Nordaas, Henriette Hovland, Kristian Larsen Hestås, Thea Stormo Solberg og Jarand Bakved Leirvik.

FØRSTE ÅR: Det er første året Topen har hatt en nettserie- og filmlinje, og torsdag presenterer elevene seg selv på kinoen. F.V: Tor Henning Haugland Larsen, Aleksander Leines Nordaas, Henriette Hovland, Kristian Larsen Hestås, Thea Stormo Solberg og Jarand Bakved Leirvik. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

De fem elevene på nettserielinken til Vefsn folkehøgskole Toppen roses i skyene av lærer Aleksander Leines Nordaas.

DEL

– Jeg har bevisst kastet dem til ulvene fra dag en, det var slik jeg lærte ting. Alle i klassen har kommet på et nivå som gjør at de kan gå ut og starte en produksjon selv, jeg er kjempestolt, sier Aleksander Leines Nordaas som er linjelærer for nettserie- og filmlinja på Toppen.

Elevene har vært gjennom et intensivt år med mye praktisk jobbing. Torsdag skal de krone det hele med stor kinopremiere i Mosjøen kulturhus der de fem elevene skal vise hver sin kortfilm for fullsatt sal.

– På et tidspunkt i høst ble det kanskje litt vel kaotisk, men uten den erfaringen tror jeg ikke de hadde kommet i mål med filmene til premieren, sier Leines Nordaas.

– Lært enormt mye

De fem elevene som har gått nettserielinjen er Jarand Barkved Leirvik, Henriette Hovland, Kristian Larsen Hestås, Tor Henning Haugland Larsen og Thea Stormo Solberg. De ser fram til den store premieredagen og sier at de regner det som en eksamen.

– Det blir skummelt med premiere på kinoen, men også ganske fett med rød løper og DJ, sier Stormo Solberg.

Se trailer for kortfilmene som har premiere på torsdag:

Elevene slår fast at det har vært et utfordrende skoleår som har gitt gode erfaringer.

– Vi har nesten blitt tvunget til å samarbeide fra første stund, så vi ble raskt kjente, sier Kristian Larsen Hestås.

– Jeg har lært noe helt enormt, spesielt på det tekniske. Jeg viste ikke mye om avansert utstyr tidligere, sier Jarand Barkved Leirvik.

– Vi får prøve alt så mye vi vil. I tillegg har vi lært mye om hvordan vi kan markedsføre oss, sier Henriette Hovland.

Perfekt klassestørrelse

Aleksander Leines Nordaas har lagt opp til et skoleår der elevene skulle begynne med produksjon fra dag en. Dette har ført til en stor produksjon av film, og elevene anslår at de har stått for totalt over tre timer ferdig film i løpet av skoleåret.

– Det er fem-seks ganger mer enn det vi produserte da jeg gikk på filmskole. Vi har praktisk talt ikke hatt noe tavleundervisning, sier Leines Nordaas, som også er fornøyd med størrelsen på klassen.

– Fem elever er topp, det har vært et ideelt team, legger han til.

– Det er enkelt å snakke med hverandre og utveksle ideer. Og så er det artig at alle er så giret på å lære mer, sier Stormo Solberg.

Alle vil fortsette

Nettserielinjen blir videreført neste skoleår, og alle de fem elevene har søkt om å få fortsette på Toppen som andreårsstudent.

– Andreårselevene er en kjemperessurs for oss. Det er elever som har gått her før og som har søkt skolen om stipend for å være her ett år til. De har formelt elevstatus og tilhører en linje, men har i tillegg noe mer ansvar. Særlig for aktivitet og trivsel i skolemiljøet og for dokumentasjon/ markedsføring, sier undervisningsleder Nina Stimo fra Toppen.

– Det er et kjempebra tegn at alle vil fortsette å være her, det tyder på at de trives. Med ett år på baken kan de bidra i nettserielinja og hjelpe til, sier Aleksander Leines Nordaas, som forteller at elevene fra linjen også har bidratt under produksjonen av kortfilmen «Heim» i februar.

– Så det har vært litt med praksis i tillegg til det de har gjort på skolen. Målet er å gjøre dem mest mulig kjent med filmmiljøet her og å få dem inn i produksjonene som foregår her, sier han.

Dette er filmene elevene skal vise torsdag:

Helt Alene av Jarand Barkved Leirvik

– Filmen handler om en fyr med alkoholproblemer og at han og familien sliter med det, så det er en trist film, drama, sier Barkved Leirvik.

Regnbuen treffer oss ikkje lenger av Henriette Hovland

– En slags animasjonsfilm, eller en tegnet bildefortelling. Det er en musikkvideo til Janove Ottesen sin låt, sier Hovland.

Prosjekt 1 av Kristian Larsen Hestås

– Et overnaturlig journalistdrama, jeg tror jeg har funnet opp en ny sjanger. Handlingen er satt på Toppen, der noen elever driver en nettavis og finner ut at skolen har holdt på med noen shady greier og er involvert med CIA og aliens, sier Larsen Hestås.

Trapped av Tor Henning Haugland Larsen

– En science fiction-film. To karakterer er fanget og vet ikke hvor de er, men noe mer enn det vil jeg ikke røpe. Filmen er på engelsk, sier Haugland Larsen.

You know I'm no good av Thea Stormo Solberg

– Jeg har brukt en band på skolen og laget en musikkvideo til Amy Winehouse-låten, sier Stormo Solberg.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken