Fengslende lesning

BRA TILBUD: Kristian (t.h.) er innsatt i Mosjøen fengsel, og liker godt å ta seg en prat med bibliotekarene. Han har blitt mer inspirert til å lese av å låne bøker og lydbøker av Ingrid Nordås fra Vefsn bibliotek. (Foto: Morten Klaussen)

BRA TILBUD: Kristian (t.h.) er innsatt i Mosjøen fengsel, og liker godt å ta seg en prat med bibliotekarene. Han har blitt mer inspirert til å lese av å låne bøker og lydbøker av Ingrid Nordås fra Vefsn bibliotek. (Foto: Morten Klaussen)

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Innsatte i Mosjøen fengsel trenger ikke lenger ta med eget lesestoff. Annenhver uke kommer ferske bøker fra Vefsn bibliotek.

DEL

Annenhver uke fylles bordene i oppholdsrommet til Mosjøen fengsel opp av bøker og DVDer.

Da er det nemlig mulig for de innsatte å låne bøker som Vefsn bibliotek har tatt med seg.

– Det er en bra ordning. Når jeg er hjemme får jeg ikke tid til å lese bøker, men når jeg slipper ut igjen kommer jeg nok i alle fall til å høre mer på lydbøker, sier Kristian, som er en av de 14 innsatte i Mosjøen fengsel.

Stor etterspørsel

Han sitter inne i sin sjette uke, og har i løpet av den tiden hørt to lydbøker, lest halvveis gjennom en bok, i tillegg til at han har lest en del tegneseriebøker.

– Man får mer fart på tankene ved å lese bøker eller høre på lydbøker, enn ved å bare se på film, mener Kristian.

Statens senter for arkiv, bibliotek og museum har økt tilskuddene til bibliotek i fengsel, slik at alle fengsler i landet kan ha et bibliotektilbud til de innsatte. Irene Bergsnev, som er biblioteksjef i Vefsn bibliotek, forteller at de fikk sitt tilskudd rett over nyttår, og at de siden har vært i fengselet annenhver uke.

– Det er stor etterspørsel fra de innsatte, og det viser jo at det er et behov. På landsbasis låner fengselsinnsatte i snitt 15 ganger så mange bøker som andre, forteller hun.

– Veldig fornøyde

Det er Ingrid Nordås fra Vefsn bibliotek som ivaretar tilbudet.

Hun forteller at noen av de innsatte ikke er veldig snakkesalige, mens andre gjerne tar en prat når hun er innom fengselet. Det som er mest populært å låne er filmer og tv-serier.

– Det er de innsatte selv som bestemmer hva vi skal ha med, så det blir en del film. Noen har jo lese- og skrivevansker også, men vi prøver å få dem til å lese mer, forteller Nordås.

Til enhver tid er det 100 enheter i fengselet, altså bøker, lydbøker, filmer og tv-serier på dvd. I tillegg får de innsatte muligheten til å lese tidsskrifter og tegneserier, og de kan bestille bøker om det er noe spesielt de vil lese.

– De innsatte er veldig fornøyde, det er noe helt annet enn før. Tidligere kjøpte vi inn litt selv nå og da, eller vi ansatte la igjen bøker vi hadde lest. Det var for dårlig, så vi synes det er kjempegreier å få biblioteket hit, det gir en helt annen hverdag, sier fengselsdirektør Frank Ivar Lie.

Artikkeltags