– Vi maler undergangen ved skolen vår. Det trengtes. Det er mye bedre at vi maler fjell enn at andre skal tagge her, sier Mathias Langseth Eliassen (12), elev ved Ura skole i Sandnessjøen.

Mathias legger et solid strøk på maleriet av Suliskongen i undergangen, som sørger for trygg vei for fotgjengere under Novikveien. På de tidligere så grå og triste betongveggene blir det nå tolkinger av både Torghatten og De Syv Søstre.

Det går med ti liter blåmaling, ni liter hvitt og tre liter gulfarge til ei diger sol.

– Vi legger ganske mye arbeid i dette. Det begynner å komme seg nå, sier Mathias, som ikke frykter at noen vil grise ut maleriene med tagging.

– Ikke noen av skolens elever, i hvert fall, sier han. Heller ikke lærer Inger Elisabeth Pleym frykter ødeleggelser. Det var hennes ide å male undergangen.

– Jeg tror folk skjønner at det er ungene som har gjort dette. Nå får vi triveligere adkomst til skolen, og Mesta har betalt malingen, sier Pleym.

Maler stjernetegn

Ura skole flommer nesten over av fargerike aktiviteter denne uka. Elevene utfolder seg i film, teater, dans, maling, pelementmakeri, utforming av gipsmasker, og noen danner egne band. – Vi har tekstilkunst, sier Sofie Holmvik Danielsen (6) og Johanne Storfjord (6). Under god veiledning av kunstner Kari Elfstedt lager de stjernetegn ved hjelp av svamper fulle av maling.

– Vi har laget jomfruen og skorpionen. Det er ganske vanskelig, men mye morsommere enn matte, sier jentene rundt malebordet.

The Dance Masters

Marie Otting (8) og Sigrun Sivertsen (8) danser seg svette i gymsalen. Ei lang rekke med raske bevegelser fyller salen på tvers.

– Ikke flaut, bare artig. Vi har laget vår egen dans, og danset til "Linus i svingen." Vi blir litt slitne, sier Marie og Sigrun. Martin Andreas Nilsen (10) og Johan Iversen Holmvik (10) sverger til røffere dansing.

– Litt sånn hiphop. Vi har eget navn, The Dance Masters, sier guttene. Dansen inneholder blant annet tunge løft.

– Og dette er ikke flaut?

– Bare når vi skal stå på hender. Da vises magen!

Krakker

Inne på pelementmakeriet har Bendik Willassen Hansen (9) snekret seg egen båt, med rekke, dekk og mast. Til og med strikkpropell er montert. Båten er døpt "Klara Fortuna", og Bendik er på vei til sjøsetting når vi møter ham på skolen. I samme rom er det ivrig produksjon av små krakker.

– Disse skal stå under skrivebordet. Vi skal hvile føttene på dem, sier Tim Engel. Per Helge Larsen mener krakkesnekring er en krevende øvelse.

– Ikke så lett som det ser ut. Det må ikke bli skjevt. Og det er utrolig mye jobb med pussing, sier Per Helge.

– Du vil ikke ha en vaklevoren krakk?

– Nei, det er ikke lurt.

Rektor Turid Skjellstad ser at elevene har glede av estetisk uke. Skolen har fått støtte fra Den kulturelle skolesekken for å leie inn instruktører og kunstnere.

– Vi integrerer det estetiske i mange fag. Forsking fra 60 land viser at elever som får drive med musikk, drama og kunst gjør det bedre i matte og språk. De blir mer kreativ og får større selvtillit. Det ser vi jo også her hos oss, sier Skjellstad. Estetisk uke arrangeres for andre gang.

– Dermed er det blitt en tradisjon, smiler rektor ved Ura skole.