– Salget har gått til himmels. Jeg har fått kjempebra respons og må bare takke alle som har vært innom. Jeg er helt rørt, kommenterer Marit Skog. Hun er en av mange kunstnere som hadde utstilling under Utflytterstevnet. Nå slapper hun av på hytta etter ei intensiv tid. Etter helga blir det som er igjen av utstillingen flyttet til Galleri Theodor.

Vandrerutstilling

– Jeg vil anta at jeg har solgt om lag 40 enheter med bilder og glass. Smykkene kommer i tillegg. Det er helt eventyrlig, kjempeartig at så mange folk kom innom, sier Skog. Tross knallsuksess, kan hun ikke love en ny separatutstilling med det første. Det tar tid å få laget nye arbeider.

– Men jeg og to andre damer har planer om ei vandrerutstilling til neste høst. Den skal presenteres i Mosjøen, Sandnessjøen og Brønnøysund. De andre kunstnerne er Inger Hilde Nyrud og Marianne Lillegaard.

Skog har inntrykk av at folk virkelig koser seg med all kusten som presenteres i Sjøgata – det meste er fortsatt tilgjengelig.

– Mange tilbud drar mye folk til de ulike galleriene. Jeg har inntrykk av at folk koste seg og gikk gjennom hele Sjøgata. Det var reine Syden-stemninga her, sier hun.

Kunstmiljø

Akvarellkunstneren Torgeir Schjølberg fra Saltstraumen stiller ut i Kunstforeningas lokaler. Han er overrasket over det gode salget.

– Jeg har solgt bilder for 80.000–90.000 kroner. Folk har kjøpt bilder der jeg har fått fram stemninga, de er ikke så nøye på hvor det er fra. Det er positivt at folk ser på hva bildet inneholder, ikke bare motivet. Det er et annet publikum som går her, de er interessert i kunst, sier Schjølberg som er imponert over alle galleriene og kunstmiljøet i byen.

Før Schjølberg reiste fra Mosjøen malte han et bilde i samarbeid med Are Kilvær, som stiller ut akvareller i Sommergalleriet.

– Vi byttet på å holde i penselen, og resultatet ble jo bra. Men det er ikke til salgs, smiler Kilvær. Bjørnar Pedersen og Per Vikan stiller ut fotografier i samme bygg. De holder åpent ut måneden.

Markedsføring

– Vi har solgt 60 bilder, og dekker i hvert fall husleie og strøm, smiler Kilvær. Pedersen merker stor interesse for bilder generelt, uten at det absolutt må være Sjøgatamotiv.

– Men alle utstillingene er god markedsføring av Sjøgata. Det er en viktig motivasjonsfaktor for oss.

– Mange tilbydere fører til at folk får opp øynene. Folk kom innom her etter to og en halv time og var ikke kommet halvveis enda. Åpningstidene er også viktig. Folk er gjerne i kjøpsmodus, selv om det er natt, sier Kilvær.

– Økt salg som følge av Sagen-streken?

– Den hjalp i hvert fall på oppmerksomheten for gata.

Gjestebok

Stig-Ove Sivertsen er også strålende fornøyd med oppslutninga.

– I gjesteboka er det registrert 600–700 navn, forteller Sivertsen som har solgt brorparten av akvarellene sine.

– Folk ønsker en hensiktsmessig størrelse, gjerne med mosjømotiv. Det skal være litt romantisk, ler han. Både innbyggere. utflyttere og turister har vært innom utstillingen hans på Svenskloftet.

– Det glitra i øynene på folk da de kom inn døra, og mange turister hadde ikke sett maken til kulturelt mangfold. Sjøgata er virkelig noe å satse på, og man må være frampå med noen stunt når det skjer noe. Da blir det en attraksjon, mener Sivertsen.

På Jacobsenbrygga er det fortsatt mulig å se Laila Baadstøs keramikk. Hun er også svært fornøyd etter å ha solgt så godt som alle arbeidene sine. Lørdag er siste mulighet til å se og kjøpe.

Brukskunst

På Galleri Lina tilbyr 15 profesjonelle og amatørkunstnere sine arbeider.

– Brukskunsten går bedre enn bildekunsten, konstaterer Karita Gryteselv som viser rundt interesserte i galleriet.

– Glass er in, keramikk er populært og rosemaling slår godt an. Under Utflytterstevnet var folk innom, tok et overblikk og kom tilbake etter å ha sjekket markedet. Med så mange utstillere blir det mye inntrykk, men det skaper større aktivitet. Det er jeg ganske sikker på, selv om folk nødvendigvis ikke kjøper mer, sier Gryteselv.

Onsdag var familien Flatanger på vandring i Sjøgata, etter tips og anbefalinger.

– Jeg er på jakt etter en akvarell, forteller Tove Rasmussen. Hun er aktiv med samme kunstform.

– Nivået på utstillerne her er kjempebra, jeg blir inspirert, sier Tove som trolig bidrar til et enda mer eventyrlig kunstsalg.