En annerledes kirkekonsert

Artikkelen er over 17 år gammel

Bare noen hundre meter fra sine besteforeldres grav synger DDE-vokalist Bjarne Brøndbo et repertoar han ikke vanligvis forbindes med – i Nøstvik kirke 27. mars. Sju kirker på Helgeland får besøk av kvartettens forestilling «En kirkekonsert - til ettertanke».

DEL
Vokalist Bjarne Brøndbo sammen med DDE-kollega Terje Tranaas på tangenter har med seg bassist Eirik Øien og vokalist Heidi Granlund på konsertene som ble klekket ut i 1996.

Tidligere har det stort sett vært Trøndelag som har fått høre kvartetten. 4.500 mennesker på 17 konserter. Så uvanlig men interessant finner folk det, at en kar som er kjent for å synge om europaveier, dagen-derpå-kur og rompa si, stiller i Herrens hus. Dog ikke med samme repertoar.

– Det er litt skummelt, for det er en helt annen greie. En fin utfordring hvor alle fire måte yte 110 prosent, sier DDE-sjefen.

Heimtrakter
Brøndbo virker imidlertid mer interessert i å snakke om Hommelstø-området. Hvem som gjør hva, og hva som har skjedd med hvem siden sist han var på besøk. Siden begge besteforeldrene, på morssida, kommer fra Hommelstø kjenner han godt til både den ene og den andre, så når det setter seg lokale karer ved nabobordet på Persplassen er skravla godt i gang.

– Med tanke på mine røtter her så blir det selvfølgelig en veldig spesiell konsert for meg, sier han.

Fremdeles står huset i Hommelstø, men har i dag en funksjon som feriebolig for både moren og brødrene.

Uvant repertoar
Hva selve konserten angår kommer det klart fram at det er et uvanlig repertoar å synge i en kirke, men Brøndbo holder fast ved at det funker godt i de fastsatte rammer. Folkelighet preger programmet, men med en viss høytidelighet.

Uten at det blir en gudstjeneste utav det. Blant «bidragsyterne» finner vi navn som Alf Prøysen, Åge Aleksandersen og The Hollies, samt viser som Den fyrste song, Eg veit i himmerig ein borg og litt gospel.

– I rette sammenhenger kan disse visene være like religiøse som annen tradisjonell kirkemusikk. Dessuten ville det vært unaturlig for meg å synge «religiøs» musikk, sier vokalisten og lager gåseøyne med begge nevene.

– Vi får en fin effekt. Folk er vant til DDE som noe helt annet enn kirkemusikere. At vi kan gjøre noe så annerledes, men samtidig ordentlig gjør det til en stor opplevelse, både for publikum og oss, sier han.

Gode opplevelser
Det er overhodet ikke snakk om noen storbyturné når de tre vise menn og en kvinnelig vokalist drar på kirkeferd. Indre Nærøy er startsstedet for turneen, før Brønnøy kommune står for tur med konserter først i Brønnøy kirke og deretter i Nøstvik kirke.

Mosjøen og Namsos blir som Valle Hovin å regne i en slik sammenheng, men de får besøk de også.

– Ofte er det minst like trivelig å ha konserter på små steder, hvor folk ikke er så blasert og bortskjemt med besøk av artister. Det blir liksom en større sensasjon, eller en begivenhet at vi tar turen til Hommelstø enn til Brønnøysund, sier Brøndbo som synes dette bare fører godt med seg.

– Det er godt for oss. Det gir litt. Vi føler vi blir utrolig godt mottatt og strekker oss så langt vi kan for at det skal bli en fin opplevelse også for publikum, sier han.

Brøndbo og kompani har konsert i Brønnøy kirke 26. mars, i Velfjord kirke 27. mars, i Dolstad kirke 28. mars og i Sandnessjøen kirke 2. april.

Artikkeltags