Eksklusive godbiter

Av
Artikkelen er over 15 år gammel

Det tok Karin Kvalø over tre år å overtale Sandfamilien til å stille ut i Mosjøen. Det har ingen kunstforening i Norge klart før henne.

DEL

Den verdensberømte kunstnerfamilien Vebjørn og Øivind Sand har utstillinger over hele kloden, spesielt i New York, hvor Vebjørn bor og har sitt atelier.

De har rett og slett ikke behov for å stille ut i norske kunstforeninger. Men til Vefsn kom de likevel. Det er Karin Kvalø, leder i Mosjøen kunstforening, ikke så rent lite stolt av..

Lokket med elva

– Jeg møtte Vebjørn og faren på en vernissasje i galleri Saltstraumen, hvor jeg loddet stemningen for en utstilling. Men de kunne ikke begripe hvorfor de skulle til Mosjøen. Så jeg måtte ta i bruk raffinerte overtalelsesmetoder, hvor både elva og Sjøgata inngikk som lokkemidler, ler Kvalø.

Over tre år senere kunne både ordfører og kommunalråd se det imponerende resultatet i Mosjøen kunstforening.

Den nye Leonardo

Det er en variert utstilling du kan se i Sjøgata. Den består av et assortert utvalg av de nyere arbeidene til Sandfamilien og Marianne Aunlie, som er en fremadstormende ung kunstner og fast utstiller i galleri Sand.

Gjennomgående inneholder kunstverkene fargesterke komposisjoner, uttrykksfulle geometriske former og spennende kombinasjoner av fotografi og maleri.

– Vebjørn er et geni. Han har livet foran seg og kommer til å bli en ny Leonardo, tror Kvalø.

Mest kjent er han kanskje for den femti meter høye Keplerstjernen han reiste på Gardermoen og de ti høye tårnene som dannet Trollslottet i Nordmarka.

Investering

Arbeidene på utstillingen holder svært høy kvalitet. Ikke minst er rammene er kostbare og forseggjorte.

– Jeg skulle gjerne hatt flere opplag, for jeg regner med at de vi har fått inn blir solgt unna ganske hurtig, sier hun.

At turistsesongen er i anmarsj og tilstrømningen av kulturinteresserte mennesker til Sjøgata øker, legger heller ingen demper på forventningene.

– Landsturnstevnet og Kippermocupen betyr alltid en økning i salget, sier Kvalø.

– Jeg ville egentlig ikke vente for lenge med å kjøpe. Dette er arbeider av Norges mest berømte kunstnerfamilie som helt sikkert vil stige i verdi. Du kan nesten se på det som en investering, avslutter hun.

Utstillingen står fram til den 15. juli.

Artikkeltags