– Gaming er min greie og det er noe jeg vil dedikere livet mitt til å jobbe fram. Det er ingen andre jobber jeg brenner like mye for. E-sport er veldig stort i Danmark, og jeg tror det kan bli like stort i Norge, sier Jon Reiersen (18).

Han er født i Leirfjord, men flyttet til Stavanger som 5-åring. Nå går han e-sportlinja ved Vefsn folkehøgskole Toppen. I høst har Kim-Erik Aanes, lærer ved e-sportlinja, opprettet organisasjonen «Ronin Horde», som skal gjøre elevene ved Toppen mer profesjonelle og gi dem flere yrkesmuligheter.

Støtteapparat

– Det blir ikke en direkte elevbedrift siden de bare kan eksistere ett år om gangen. Vi ønsker at dette skal være en fast organisasjon som kan bidra til at elevene blir mer profesjonelle og får flere yrkesmuligheter, sier Kim-Erik Aanes.

Han står som styreleder og daglig leder for «Ronin Horde». Organisasjonen blir både et e-sportlag som skal delta i konkurranser, i tillegg til teamet rundt laget, som skal bidra blant annet som skribenter, trenere og jobb med sosiale medier.

– Spillerne til laget er stort sett rekruttert utenfra. Målet til mange av elevene våre er nok å komme med på laget, men da skal de nå opp til et høyt nivå. Primært skal de bidra rundt selve laget, som et støtteapparat, forteller Aanes.

Kim-Erik Aanes har selv vært profesjonell e-sportutøver og forteller at idretten er i sterk vekst. Han sier det er et stort behov for personer med kompetanse til alt rundt selve spillingen.

 

Yrkesmuligheter

– I e-sport, som i all annen toppidrett, er det bare en liten prosentandel som kan leve av idretten. Men det kryr av arbeidsmuligheter ved siden av spillingen, mens det er lite kompetanse å finne på området, sier Aanes.

– Vi har opprettet flere arbeidsgrupper ut fra hva folk vil jobbe med. Blant annet grupper for sosiale medier, video, innholdsproduksjon og coaching. Det er mange som tror at det bare er en person som styrer et e-sportlag, men nå får elevene se hvor mye jobb som ligger bak. Det er litt som i fotball, Rosenborg driftes ikke bare av en trener, legger han til.

Kim-Erik Aanes er glad for at elevene ved Toppen kan tilegne seg ferdigheter som kan gi dem flere yrkesmuligheter.

– Ikke bare innenfor e-sport. De som lærer om coaching og management lærer seg kommunikasjon og hvordan håndtere mennesker, mens mange yrker drar nytte av at folk er gode på sosiale medier. Så man bygger nyttig kompetanse.

 

Vil bli trener

Mosjøværingen Tor-Arne Forsjord Elstad (24) er andreårselev på Toppen, og vil gjerne sikte seg inn mot trenerdelen innen e-sport.

– Vi startet opp ideen om en organisasjon som «Ronin Horde» i fjor, så det blir en del av studiet, for å se hvordan man jobber. Det er ganske mye mer enn bare spilling, mye forskjellig som krever tid, sier Forsjord Elstad, som satser på å bygge kompetanse som gjør at han kan leve av e-sport.

– Jeg håper jeg kan bygge meg en profil som kan få ting til å gå kjappere. Jeg ønsker å jobbe og leve av e-sport, enten ved at det går så bra her at jeg kan gjøre det her, eller at jeg kan bli hyret av andre organisasjoner, sier Forsjord Elstad.

Hva er E-sport?

  • E-sport står for "elektronisk sport" og handler om å konkurrere i dataspill.
  • Når man snakker om e-sport mener man som oftest organiserte konkurranser på høyt nivå, gjerne i store saler eller på stadioner, ofte med pengepremier til de beste utøverne.
  • Tradisjonelt har e-sport vært mest utbredt i organisert form i Asia, men siden årtusenskiftet har populariteten økt i USA og Europa.
  • Den største ligaen i Norge heter Telenorligaen.
  • ESL Pro League er den ligaen som har eksistert lengst. Førstepremien i ESL Pro League CS:GO er på over 8 millioner norske kroner.