Lutter øre for Luther i Dolstad kirke

Sokneprest  Kari Sjursen og kantor Øyvind Mikalsen ønsker  velkommen til Luther-markering i Dolstad kirke tirsdag. De lover mye fin musikk.

Sokneprest Kari Sjursen og kantor Øyvind Mikalsen ønsker velkommen til Luther-markering i Dolstad kirke tirsdag. De lover mye fin musikk. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Tirsdag er det 500 år siden Martin Luther spikret opp sine teser på kirkedøren i Wittenberg. Dermed ga han støtet til reformasjonen og grunnlaget for den lutherske kirke som vi holder oss med nord i Europa.

Mye musikk

– Tirsdag markerer vi dette med en kulturkveld i Dolstad kirke, sier Kari Sjursen og Øyvind Mikalsen. De to er henholdsvis sokneprest og kantor i Dolstad sokn. De lover mye sang og musikk og søkelys på Luthers salmer.

– Elleve av salmene i vår salmebok er signert Martin Luther. Den mest kjente er nok «Vår Gud han er så fast en borg», sier Mikalsen.

Kari Sjursen påpeker at Luther opererte i tradisjonen som senere ble fulgt opp av blant andre Petter Dass. Begge var opptatt av at sangen skal fungere som et instrument for økt kunnskap.

– Luther var i hele tatt svært opptatt av kunnskap og at vanlige folk skulle skjønne Guds ord. Det var lettere å formidle denne kunnskapen på folks eget språk enn på latin, sier hun. Sjursen minner om at Luther etter hvert sørget for at folk fikk Bibelen på sitt eget språk.

Ingen Bach uten Luther

Mikalsen mener Luther har hatt svært stor betydning – ikke bare for kirkelivet – men for den vesteuropeiske musikalske tradisjonen.

– Det er ikke mulig å tenke seg Bach uten Luther. Bach blir ofte kalt den femte apostel, og så å si alt han komponerte hadde tilknytning til Gud og kirka, sier Mikalsen.

Han mener Luther var en moderne mann i sin tid, og viser også til et heldig sammenfall ettersom trykkekunsten var i sin spede begynnelse da Luther levde. Slik kunne «skriften» lettere videreformidles til folk flest.

«Nåde»

Kari Sjursen sier at Luther-jubileet markeres i hele Kirke-Norge, og at hovedtema for markeringen er «Nåde». Ifølge kirken.no sine hjemmesider konkretiseres dette ved tre undertemaer: «Frelsen er ikke til salgs», «Mennesker er ikke til salgs» og «Skaperverket er ikke til salgs». Kirkas søkelys på nåde illustreres talende av en båt på vei over Middelhavet overfylt av flyktninger.

– Hvordan er samarbeidet mellom katolikker og lutheranere lokalt, 500 år etter bruddet?

– Forholdet er svært godt, og vi har et godt økumenisk samarbeid, understreker Kari Sjursen

Artikkeltags