Årboka for Vefsn, Grane og Hattfjelldal er ventet i butikkhyllene om kort tid. I den 30. utgaven slår Vefsn Museumslag til med hele 170 sider, nesten 50 mer enn normalt. Mye plass er satt av til andre verdenskrig.
– Forsidebildet er tatt fra en spontan 17. maifeiring i Mosjøen i 1941, og gir sånn sett en liten pekepinn på hva som venter på innsiden. Der er det artikler om alt fra oppveksten i Mosjøen under krigens dager til biografien om Anders Svare som var ordfører i Vefsn under denne tiden, sier redaktør Kjell Øksendal.
– Hvorfor handler så mange artikler om andre verdenskrig?
– Nå har alltid dette temaet vært etterspurt av leserne våre. At vi kan fortelle historier som er selvopplevd av lokale bidragsytere, gir det hele en ekstra spiss og nerve, sier Øksendal.
Mange bidragsytere
Årets utgave er som tidligere skrevet av bidragsytere med tilknytning til de tre kommunene boka dekker. Over 20 forfattere har delt sine minner og historier, og stadig nye kommer til.
– Det er mange som vil bidra, og det synes jeg er morsomt. Vi har mange lokalpatrioter som har flytta her ifra for lenge siden, men som minnes tiden her minst like ofte som vi som fortsatt bor her gjør, sier Øksendal som fortsatt har god tilgang på nytt stoff.
– Vi er riktignok godt voksne bidragsytere, men det er jeg overbevist om at leserne våre også er. Jeg har ikke tro på noen ungdomsrevolusjon med det første, men det er som nevnt så mange som vil bidra at det er ingen truende skyer i horisonten.
Variert innhold
Redaktøren forteller at jubileumsutgaven fortsatt inneholder mange av de faste innslagene som biografier og bakgrunnen for gatenavnene i distriktiktet.
– I tillegg har vi krydra det med litt mystikk. Så tror jeg vi har fått med litt forskjellig, og har en god spredning både tematisk og geografisk, sier Øksendal og viser til artikkelen om båtbyggeren Chris Haugen fra Helfjellbygda i Vefsn.
– Her er det Hallgeir Haugen som skriver om sin farbror som fulgte drømmen om Amerika og lyktes som båtbygger der borte. Det er litt spennende å høre om lokale personer som har utrettet noe i andre land.
Tidsaktuelle
Minnestoff utgjør som vanlig størsteparten av innholdet i boka, og det er det Øksendal mener en årbok skal handle om. I år er de riktignok ganske så tidsaktuelle med en av artiklene, noe Øksendal selv gjerne skulle vært foruten.
– Sammen med Are Halse har jeg laget en bildereportasje om bygginga av elvebåter i regi av Vefsna regionalpark og Grane kommune. Vi fulgte prosessen helt fra de hentet emner i skogen til båtene sto ferdig. Dette var de første nye elvebåtene som er laget på lang tid, men de forsvant dessverre under ekstremværet Roars herjinger, sier Øksendal.
Et annet tema Øksendal synes redaksjonen har vært forholdsvis flinke til å skrive om, er historier fra den samiske delen av befolkningen.
– Vi har stoff fra dette området i år også. Denne gangen skriver Kjell Nicolaisen om samiske kulturminner i Njarke, eller Lomsdal-Visten nasjonalpark som den er bedre kjent som.