Den prisvinnende, finske forfatteren slipper ny bok på det norske markedet. Med «Norma» har hun begått en stor og eventyrlig fortelling, som flørter med både magisk-realisme, krim og den store familiesagaen. Det mest magiske innslaget i romanen er at hovedpersonen Norma har et hår som lever sitt eget liv.
– Favoritteventyret mitt har alltid vært historien om Rapunzel. «Norma» startet som en eventyrinspirert novelle, der hovedpersonen er en moderne utgave av Rapunzel. Hun ble så interessant at jeg snart hadde skrevet over 100 sider, sier Oksanen til NTB.
I boken beskriver hun et hårkartell som kunne gjort selv Tony Soprano misunnelig, og hun skriver livlig og fargerikt om livet i frisørsalongen Magic Hair.
– Det intime rommet som oppstår mellom frisør og kunde er noe jeg lenge har villet utforske litterært. For mange er frisørtimen nesten terapeutisk. Man vender tilbake igjen og igjen, og her blir man berørt og får menneskelig kontakt.
Etterlyser debatt
Det er imidlertid hår på godt og vondt Oksanen skriver om i «Norma». I Øst-Europa er salg og kjøp av hår til parykker og extensions blitt big business.
– Nevn en Hollywood-skuespiller eller kjent artist som ikke bygger ut hårmanken med andres hår, sier Oksanen. Og forteller at det ukrainske håret er spesielt etterspurt.
– I Ukraina selger folk håret sitt for en billig penge til omreisende håragenter. Gjennomsnittslønnen i Ukraina er ikke til å leve av, sosial velferd og levekår blir deretter, sier forfatteren – og legger til:
– Landet har nå en voldsom oppsving på surrogatifronten også. Etter at India innførte strenge lovverk, er det til Ukraina mange vestlige barnløse nå drar, for å låne livmor eller kjøpe egg. Det har grodd fram et marked for designbabyer her, noe jeg synes er skremmende.
– Premissene rundt fertilitet, befruktning og graviditet har forandret seg i et voldsomt tempo. Da må vi passe på så vi ikke mister etikk og moral av syne.
Mer Norma i fremtiden
– Jeg tenker ikke at jeg skal skrive politiske bøker. Med «Norma» var det i alle fall ikke slik, sier forfatteren. Som forserte en barriere ved å legge handlingen til samtid.
– Først med ettertidens blikk kan man forstå en tid. Derfor har jeg alltid funnet det tryggest å legge handlingen i romaner et stykke tilbake i tid. Men så kom altså Norma.
Oksanen sier at selv om det kan virker som om hun kjenner alle karakterene i romanene sine som sin egen skjørtekant, så er det alltid en stor oppdagelsesferd hun legger ut på når hun skriver.
– Nei, jeg vet ikke hvor jeg skal. Men jeg lever meg svært inn i alle karakterene etter hvert som de melder seg, de filtreres gjennom meg og mine erfaringer. På den måten bærer de alle noe av meg i seg. Men «Norma» finnes ikke selvbiografisk.
Forfatteren ler og sier hun kan føle med den finske skuespilleren som spilte alkoholiker i en såpeserie på 90-tallet. Alle trodde han var konstant beruset også i virkeligheten. Han ble til og med nektet alkoholservering på utesteder.
– Ja folk tror ofte jeg er karakterene mine, og de stirrer litt ekstra på håret mitt nå. De tror kanskje jeg har et levende hår, som Norma, ler forfatteren og svinger på den karakteristiske manken. Hun betror oss videre at hun ikke er ferdig med den Rapunzel-inspirerte karakteren.
– Det blir mer om Norma, det er helt sikkert. Jeg er ikke ferdig med henne, sier hun bestemt.
Fakta om Sofi Oksanen
* Sofi Oksanen (f. 1977) er Finlands mest suksessrike samtidsforfatter.
* Bøkene hennes er oversatt til over 40 språk, og bare i Finland har hun solgt i mer enn en halv million eksemplarer.
* Hun debuterte i 2003 med «Stalins kyr».
* Oksanens forrige roman, «Da duene forsvant», utkom i 2012 til strålende kritikker.
* Hun har vunnet en rekke priser: Finlandiaprisen 2008, Finsk forfatterforenings Waltari-pris 2008, Årets Kirstina-pris 2008, Den store finske bokklubbens pris 2008, Kalevi Jäntis pris 2008, Runebergprisen 2009, Nordisk råds litteraturpris 2010, Le Prix du Roman Fnac 2010, Prix Femina étranger 2010, Svenska Akademiens nordiske pris 2013, Budapest Grand Prize 2014, Premio Salerno Libro d'Europa 2015.
* Nå er hun aktuell med sin femte roman på norsk, den fabulerende «Norma», som beskrives som en politisk og magisk roman – om skjønnhet. (©NTB)