Gå til sidens hovedinnhold

Bloddryppende debut

Artikkelen er over 7 år gammel

Kjell Erling Bardal fra Sandnessjøen debuterer med kriminalromanen «Et blått sjal av bly». Hva tittelen betyr, avsløres først i bokens siste setning.

Da Kjell Erling Bardal (63) ble pensjonist, byttet han ut tilværelsen fra å være regnskapsleder i HALD til å bli bloddryppende krimforfatter. Litt av en kontrast.

– Det er ikke slik at jeg lengtet etter å få ut mine mørkeste sider og virkelig fråtse i vold og terror. Men det var deilig å legge vekk det byråkratiske språket og finne fram det poetiske. Jeg vil kalle dette en poetisk krim.

– Hvordan da?

– Selv om det kan være fæle greier som utspiller seg, er omstendighetene og rammene vakre og poetiske. Hvis man lager en fin innpakning, utlikner den ondskapen, for vold er aldri vakkert. Dette har jo også med leseropplevelsen å gjøre.

Fakta og fiksjon

Den 27. november er det 70 år siden bombingen av «Rigel».

Dette er utgangspunktet for handlingen som sirkler rundt mytene om at fangetransportskipet også inneholdt en ravskatt plyndret av tyskerne fra den russiske tsarfamilien. I vår tid kjemper tyske og russiske interesser om den uvurderlige skatten der all nervepirrende handling er lagt til Alsten.

– Ja, utgangspunktet er reelt nok, men der ifra er alt oppdiktet. Handlingen utspiller seg blant annet på Russerkirkegården, Tjøtta, Søvik, vi er innom Austbø og en Kristin Asbjørnsen-konsert for anledningen lagt til Alstahaug kirke.

– Hvem er din fordrukne, fraskilte, angstbiterske helt?

– Han er ingen av delene. Han er en frilansjournalist sørfra, Erling Bærø, som kommer for å delta på et Petter Dass-seminar. Tilfeldig blir han viklet inn i kampen mellom den tyske og russiske gjengen som jakter etter ravet. Broren hans bor på Søvik og er kjæreste med en av tre jenter som bor i det gamle bankbygget på Søvik. En av disse jentene utgir seg for å være en annen enn den hun er, så der ifra utvikler det seg. Mordene ser tilsynelatende ut som ulykker, men lensmannen får hendene fulle. Ved siden av det kriminelle, handler boken også om forholdet mellom nord og sør og det å være helgelending. Jeg vil si Bærø er litt som meg, liker å gå turer og trene, interessert i litteratur og skriving.

Bokorm

Selv har Bardal levert dikt og noveller til lokalpresse, antologier og Dagbladet i en mannsalder. Da han var 12 hadde han lest ut biblioteket. Det var ikke gitt at krim skulle bli førstevalget.

– Jeg setter stor pris på Nesbø og Stephen King, men leser vel så mye Hemingway og Steinbeck. Sånn sett pakker jeg inn krimmen i skildringer fra Helgeland, de storslagne omgivelsene med skildringer av naturen og dyreliv. Det er ingen heseblesende krim, men det er en rød tråd som gjør at leseren får lyst til å lese videre.

– Hvorfor lar vi oss underholde av mord og elendighet?

– Det har vi da alltid gjort, i hvert fall siden romertiden. Selv tror jeg absolutt på det gode i mennesket, det onde er situasjonsbetinget. Det er kanskje det som gjør det så spennende og skaper en dragning.

– To brødre og tre kvinner som bor i kollektiv. Dette innbyr da til romantikk?

– Jo, litt er det da. Du får vente og se. Boka kommer i neste uke!

Kommentarer til denne saken