Begeistring i Brønnøy kirke

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Tvillingsøstrene Ljuba og Nadja Kalmykova er en stor berikelse for musikklivet på Sør-Helgeland og Helgeland Sinfonietta for hele Helgeland. I helga besøkte orkesteret Sømna og Brønnøy med to kirkekonserter.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

La oss ta det først som sist: Rammene rundt den vakre konserten i Brønnøy kirke søndag var heller triste og det er nesten som en kan gremmes over å invitere så dyktige musikere og et så lydhørt publikum under slike forhold.

Trøsten i så måte er at Helgeland Sinfonietta kommer tilbake til Brønnøysund neste vår, til en nyrestaurert Brønnøy kirke.

Imponerte

Hvem har sagt at orkestermusikk med strykere er dødskjedelig og alvorlig? Helgeland Sinfonietta med sine dyktige solister Ljuba og Nadja Kalmykova på fiolin og Brønnøysund-gutten Andreas Lande på cembalo fremviste det motsatte, med glad musikk som begeistret et lydhørt publikum. For symfonisk musikk er publikumsvennlig og vakkert.

Den klassiske vår-turneen åpnet med "Eine Kleine Nachtmusik" av Wolfram Amadeus Mozart. En perle av et verk de aller fleste kjenner til. Konserten fortsatte med "Konsert i d-moll for 2 fioliner" av Johann Sebastian Bach med tvillingsøstrene Ljuba og Nadja Kalmykova på 13 år som solister. De to ungjentene fortsetter å imponere sitt publikum og er en stor berikelse, ikke bare for musikklivet på Sør-Helgeland, men også for hele Helgeland gjennom Helgeland Sinfonietta. Det er bare å håpe vi får høre mer til de to jentene, som bor på Sømna, men som reiser til Mosjøen en gang i uka for å øve med orkesteret.

Humørfylt

Lørdag debuterte Brønnøysund-gutten Andreas Lande på cembalo i Sømna og søndag fortsatte han suksessen i Brønnøysund i "Konsert i f-moll for klaver" av Bach. Cembalo var et betydelig instrument og verket Lande fremførte er orginalkomponert for cembalo.

I jubileumsåret for unionsoppløsningen var det neppe et svensk verk vi hadde ventet oss, men orkesterets meget dyktige leder Trond Wika mente tydeligvis at det var på plass med et verk av Dag Wirèn – " Serenade for strykere". – Dette for å vise at det også kommer noe godt fra Sverige, sa han i en humoristisk tone da han introduserte verket.

Siste verk på programmet var "Eine kleine Lachmusik" av Wolfgang Shröder og fremførelsen vakte munter latter både hos publikum og besetning i orkesteret. Nok et bevis på at symfonisk musikk kan være humørfylt. Og etter stående applaus måtte det jo bli et ekstranummer og her valgte orkesteret siste sats av Wirèns "Serenade for strykere.

Stor innsats

Musikalsk leder Trond Wika loste publikum gjennom konserten med varme og humor. Han har gjort en enorm innsats for det symfoniske arbeidet på Helgeland. Sammen med kona Johanna Franziska Wika skal han ha all ære for Helgeland Sinfonietta, som ikke bare er et orkestertilskudd på høyt nivå innen musikklivet på Helgeland, men som omfavner unge og dyktige amatørmusikere, viderekomne musikkskoleelever og musikkstudenter fra Helgeland. Medvirkningen i Helgeland Sinfonietta er basert på et høyt ferdighetsnivå, samtidig som trivsel er en vesentlig faktor.

Da er det betimelig å spørre hvorfor en har klart å etablere et så godt miljø i Vefsn for strykere, mens det nesten er kjemisk renset for unge strykere på Sør-Helgeland. I dag står strykere uten et tilbud gjennom musikkskolene i regionen. Derfor ligger utfordringene nettopp her.

Hvem har sagt at orkestermusikk med strykere er dødskjedelig og alvorlig?

Artikkeltags