Sammen med Ane Dahl Torp går hun mellom publikum som sitter i grupper på scenen i den lille salen i kjelleren på Det Norske Teatret. Foran seteradene er det hengt et stort, svart forheng. Dette er ikke teater slik vi er vant til det, der publikum sitter som passive tilskuere.

Vår tids dramaer

Vi er på prøvene til «Fridomens vegar»: Konseptet til årets doble Heddaprisvinner Tore Vagn. Han har både skrevet manuset, komponert musikken og har regien.

– Å sitte alene i mørket og stirre rett fram for seg på det som foregår på scenen, er vel og bra, men det er fascinerende å prøve noe annet, sier Vagn Lid.

Han er kjent for å kombinere ulike stiler, og for å lage friskt, nyskapende teater om det han kaller «vår tids dramaer».

For sitt forrige prosjekt «Vår ære/vår makt» på Den Nationale Scene i Bergen fikk Tore Vagn Lid teaterprisen Hedda både for regi og scenetekst (sammen med Cecilie Løveid). Da delte han scenen inn i bydeler i Bergen. Denne gangen deles publikum inn i ulike quiz-lag.

Med «Fridomens vegar» vil Tore Vagn Lid utforske de ulike testene vil blir utsatt for gjennom livet og hva de gjør med oss. Er det slik at testene forteller hvem vi er – eller former de hvem vi blir? For vi testes hele livet, i skolen, når vi søker jobb, vi kan teste oss for sykdommer, ta gentester, nesten ukentlig er det tester i aviser eller ukeblader. Og når vi blir gamle blir vi testet for å finne ut hvilken institusjon vi hører hjemme på.

– Jeg håper å komme på sporet av det moderne menneskets fremmedgjøring. Teatret er en fin måte å underliggjøre ting i vår hverdag, sier Vagn Lid til NTB.

Aldri ferdig knadd

Idet publikum trer inn på scenen for å se «Fridomens vegar» blir de plassert i grupper. De får beskjed om å gi gruppen en navn, må velge en gruppeleder og får utdelt skjemaer og blyant for å ta del i en quiz. Publikum blir testet i alt fra musikk til biologikunnskaper. Men også skuespillerne blir satt på prøve.

– Dette er en forestilling som aldri blir ferdig knadd, den er veldig interaktiv og det vil finne sted en genuin quiz hver kveld. Men det er ikke en quiz publikum trenger å være redd for. Vi har forsket mye på dette og har hatt publikum med underveis i prøvene, sier Ane Dahl Torp.

Quizen er bare en del av forestillingen. Her brukes musikk, publikum får se filmsnutter i ren stumfilmstil og skuespillerne er mer enn quizmastere. Men det er akkurat det med quizen, som bekymrer Ane Dahl Torp en snau uke før urpremieren.

– Det jeg er mest redd for er nok ikke å være dårlig i rollen, men jeg er ganske redd for å gå surr i quizen, sier Dahl Torp.

Høy risiko

Marie Blokhus sier hun er veldig spent på resultatet.

– Vi har ikke vært med på å lage noe slikt før, så vi er veldig spente. Vi gjør et forsøk på å kombinere flere elementer i én forestilling. Det er ikke en ren quiz. Vi stiller en del spørsmål og prøver å gi svar ved å belyse forskjellige felt som har med det å bli testet å gjøre, sier Marie Blokhus.

Hun sier det er et prosjekt med høy risiko, men det gjør det også veldig morsomt å være med på.

– Vi aner ikke om det kommer til å fungere, sier Blokhus. Og legger til at det er noe mystisk ved forestillingen, og samtidig noe veldig tilgjengelig. 

– Tore jobber veldig helhetlig og fra mange innfallsvinkel på samme tid. Får vi det til tror jeg dette vil bli en forestilling som appellerer til folk både på et intellektuelt nivå, et filosofisk nivå, et nysgjerrig nivå, et musikalsk nivå og et emosjonelt nivå, sier Marie Blokhus.

Teppet går opp for urpremiere på Det Norske Teatrets scene 2 førstkommende lørdag. (©NTB)