Gress ga matreise

BRA TUR: Hege Jensen (f.h.) og Stine Karlsen hadde en flott tur. Her sammen med sponsorene av konkurransen, Atle Edvardsen fra SpareBank 1 Nord-Norge og Tone Berit Lintho fra Servicegrossisten Paul Nygaard AS. Helt til venstre faglærer Veronika Jakobsen.

BRA TUR: Hege Jensen (f.h.) og Stine Karlsen hadde en flott tur. Her sammen med sponsorene av konkurransen, Atle Edvardsen fra SpareBank 1 Nord-Norge og Tone Berit Lintho fra Servicegrossisten Paul Nygaard AS. Helt til venstre faglærer Veronika Jakobsen. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Kokkeelevene Stine Karlsen og Hege Jensen kom nylig tilbake fra kokkeskolen River Cottage i England. Turen vant de etter å ha laget en matrett med opphav i gress.

DEL

– Det var lærerikt. Artig å kunne gå i hagen og hente de matvarene man trenger. Så var det artig å se hvordan de jobbet og å møte nye folk, sier Hege Jensen.

– Det var også interessant å se matvaner som er forskjellig fra hvordan de er her. Og hvordan de jobbet på kjøkkenet, sier Stine Karlsen.

Kjent gård

Kokkeelevene fra Mosjøen videregående skole vant i fjor høst en konkurranse under Arktisk Mat da de komponerte en matrett basert på temaet «gress». Jentene laget en iste, koplet med gorokaker basert på mel laget av blant annet ugresset høymola. River Cottage ligger i Devon, og under oppholdet i England dro jentene nytte av erfaringen sin med ugress.

– Vi hjalp til med å plukke brennesler, siden det ble brukt i mange matretter, forteller Karlsen.

– I tillegg så vi oss mest rundt. Men vi hjalp til i kjøkkenet, og jobbet litt med bryllupsforberedelser til et bryllup som ble arrangert under oppholdet vårt, sier Jensen.

River Cottage er en gård og kokkeskole som er tilknyttet TV-kanalen Channel 4 og har vært involvert i flere TV-serier siden 1999. Gården har skolekjøkken der de holder ulike kurs, i tillegg til kafe- og restaurantdrift. Kokkeelevene hadde følge av faglærer Veronika Jakobsen på turen. Hun forteller at det blir en ny konkurranse under årets Arktisk Mat, og at det nok blir enda flere deltakere enn under fjorårets matfestival.

– I 2016 ble det stort sett en internkonkurranse, men vi har fått flere henvendelser angående årets konkurranse, og vet at det blant annet kommer folk fra Vilhelmina. Det er mulig temaet «gress» ble for vanskelig i fjor, men i år er temaet «røtter», så bør gå bra. Under oppholdet knyttet vi også kontakt med Chris Onions fra Trill Farm, en gård som har et samarbeid med River Cottage. Han skal komme til Arktisk Mat, og vi kommer nok til å samarbeide med Trill Farm en del framover, sier Veronika Jakobsen.

– Stort potensial

Konkurransen ble sponset av SpareBank1 Nord-Norge og Servicegrossisten Paul Nygaard AS. SpareBank1 Nord-Norge er også hovedsponsor av Arktisk Mat.

– Vi synes dette er et kjempespennende prosjekt, spesielt skoleelementet og læringsmomentene. Det gjør det hele enda mer spennende og er grunnen til at vi vil være med. Arktisk Mat har et stort potensial og det brer godt om seg. Så er det bra at man kan krydre det hele med en konkurranse som dette, sier Atle Edvardsen, banksjef SpareBank1 Nord-Norge.

Turen ble gjennomført siste uka i april, og både Hege Jensen og Stine Karlsen sier at de hadde en fin og inspirerende tur.

– Det var artig å se hvordan de laget mat og hvordan det bruker ressursene. Det inspirerte meg mye hvordan de bruker egne råvarer. Det beste med turen var matopplevelsen, å få prøve mat som vi ikke spiser så mye her i Norge, men som er helt vanlig i England. Så nå har jeg spist kanin for første gang i livet! Det var godt, sier Hege Jensen.

– Og jeg har lært meg å like sushi, legger Stine Karlsen til og ler.

Artikkeltags