Gå til sidens hovedinnhold

Årets årbok for Helgeland i rute

Artikkelen er over 13 år gammel

Årbok for Helgeland 2008, blir veldig god og ekstra omfangsrik. Det forteller redaksjonen for årboken som onsdag var samlet på Wangbrygga i Bardal til et siste redaksjonsmøte.

Årets årbok for Helgeland er i rute. Som vanlig vil den foreligge på bokhandlernes disk ved farsdagsleite, i november, selv om redaktør Knut Skorpen understreker at man også satser på at mor skal lese boken.

Årets utgave blir ekstra stor forteller redaksjonen som onsdag kveld hadde satt hverandre stevne på Wangbrygga i Bardal, der stoffet fikk en siste redaksjonell behandling og vurdering. Boken vil ifølge redaksjonen runde 200 sider, blant annet på grunn av to ekstra lange og omfangsrike artikler. En av professor Øyvind T. Gulliksen som presenterer en brevveksling mellom far Israel og sønn John Rufsvold fra henholdsvis Rana og Sør-Dakota.

Storartet brevsamling

– En fantastisk brevsamling som gir et enestående bilde av Rana mellom 1934 og 1948, understreker redaksjonen som håper at artikkelen vil føre til godt boksalg i Rana. Far Israel Rufsvold gir i brevene til sønnen John i Dakota levende bilder fra Rana like før, under og like etter krigen..

Den andre lange artikkelen er av museumsbestyrer Ivar Roger Hansen som søker å vise at det finnes gode argumenter for at bildet fra Melhus kirke, kan være Petter Dass. Artikkelen er en litt omarbeidet utgave av en artikkel Hansen hadde i tidsskriftet Genealogen tidligere i år, og kan også leses som et tilsvar til en artikkel Kåre Hansen hadde om same emne i årboken 2001.

Redaksjonen presiserer imidlertid at også årets utgave inneholder en rekke mindre artikler som utelukkende har som mål å fortelle en god historie, eller skildre en viktig tradisjon. – Årboken skal ifølge sitt mandat, også ta vare på muntlig tradisjonsstoff, presiserer redaktør Knut Skorpen.

Stort mangfold

Blant de 21 artiklene i årets utgave kan nevnes at Ole Rabliås forteller historien om fjellgården Linvika ved Røssvatnet, Inga E. Næss forteller om ærfuglen og øyværingenes gull, mens Anne Severinsen skriver om tradisjonsmat, om blanklefse, kvitlefse, gnekkalefse eller storlefse, altså om ei lefse med mange navn og lange tradisjoner.

En av de kanskje mest spesielle artiklene er Arne Drøpping som skriver om Rikton Berg Eriksen fra Vevelstad som bodde i Rogaland da krigen kom til Norge i 1940. Han kjøpte seg en robåt for 12 kroner og rodde hjem. Delvis sammen med en venn fra Ålesund og delvis sammen med en venn fra Sandnessjøen. Men hjem til Vevelstad kom han i løpet av våren 1940.

Ellers får vi sagnet om "Sankt-Olavsskottet i Reinesfjellet" i Nilmar Tømmerviks versjon, mens Arne Aschim forteller om de første "68-ere", de nordnorske studenter i Christiania på 1860-tallet, der blant andre senere biskop Anton Chr. Bang og Elias Blix var ledende.