«Fra det dypeste mørke hører jeg en stemme: Hva sa vi? Vi fikk rett! Kulturbadet skulle aldri vært bygd!»

KULTURSKOLE: «Bør Børson» som ble satt opp i 2014 er en av forestillingene som Kulturskolen for AlLe har gledet publikum med. Nå kan tilbudet bli kraftig redusert. Arkivfoto: Therese Larsen

KULTURSKOLE: «Bør Børson» som ble satt opp i 2014 er en av forestillingene som Kulturskolen for AlLe har gledet publikum med. Nå kan tilbudet bli kraftig redusert. Arkivfoto: Therese Larsen

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Meninger 

For 12 år siden fikk jeg en henvendelse fra Alstahaug om å søke en spennende jobb i Kulturskolen for Alstahaug og Leirfjord, som da var under etablering. Jeg ble tilsatt som rektor og møtte en entusiasme - både fra politikere, med ordførerne i spissen, fra elever, foreldre og lærere - man skal lete lenge etter. Vi følte at det meste var mulig, og jeg glemmer aldri forestillingen «Det var en gang et menneske» der ordførerne lekende ledet elevene våre inn i Leirfjordhallen som kong Blå og kong Rød.

Siden har det blitt 4 musikaler; «ABBA», «Little shop of horrors», «Help!» og «Bør Børson», et utall elevkonserter og forestillinger, og vi har etablert «Ensemble Helgeland». Vi er knyttet til grunnskoler, barnehager, kor, korps, orkester, og lærerne tar med seg sin kompetanse inn i ulike kulturelle prosjekter. Vi stiller opp for næringslivet, kommunestyret, de eldre på aldersheimen, på biblioteket, i begravelser, osv. med kulturinnslag fra elever og lærere. Vi er et nav og et kompetansesenter for kulturlivet i regionen. Som eksempel; kulturelle tungvektere som «En time før jul», «Helgeland Gitarunion» og siste helgs «Klassisk og pop» ville ikke vært noen selvfølge uten ressurspersoner fra kulturskolen.

I «Den store korkonserten» og Mannskapets flotte forestilling bidro også folk knyttet til KS for AlLe. Se på gitarlærer Runes arbeidsuke; gitarlærer som bor på Visthus, underviser på kulturbadet og Tjøtta, klasselærer i musikk på Søvik og i Vevelstad, spiller i band, skriver musikk, og er med i HGU. Kulturpoteten Hilde underviser på 11 steder i løpet av en uke! Håkon underviser i piano, klarinett og bass i tillegg til at han utfører lyd- og lysarbeide i storsalen til alle døgnets tider. Slik kunne jeg ha fortsatt om de andre flotte lærerne rektor Anne Sofie Mentzen nå har i sin stab.

Kulturskolen for AlLe er blitt en merkevare som politikerne i Alstahaug nå setter i spill.

Blir rådmannens innstilling med en reduksjon på rundt 50% fulgt, vil byggverket vårt rase sammen. Kompetansen som møysommelig er bygd opp vil smuldre, ressurspersoner må finne annet arbeid et annet sted. Leirfjord kommune signaliserer at de ikke vil kutte, og i verste fall vil de trekke seg fra samarbeidet om Alstahaug bryter avtalen om felles satsing. Kulturskolens budsjett utgjør bare promille av kommunens totale budsjett, og ble sterkt redusert for to år siden. Byggverket er så skjørt at kutter vi nå vil det få svært dramatiske følger for kulturskolen, som ikke lenger kan tilby lovpålagt tilbud til de elever som ønsker å utforske sine evner i musikk, dans, tegning og drama. Hvem skal da holde kulturlivet vårt oppe og videreutvikle det i framtida?

Fra det dypeste mørke hører jeg en stemme: Hva sa vi? Vi fikk rett! Kulturbadet skulle aldri vært bygd! Det vil ta livet av kulturen! Bare se! Om jeg noen gang i livet skal bruke samfunns-regnskapskortet, så er det nå:

Jeg var i bassenget en dag og traff en eldre kar som har gjort og gjør en fantastisk jobb i kulturlivet. Med glans i øynene fortalte han at han hadde vært på konserter, teater, kino, utstillinger, biblioteket, og nå kunne han attpåtil lære seg å svømme i det samme huset. Rett og slett fantastisk!

Huset står der til glede for hele distriktet, og fylles stadig med publikum og badegjester. Aktiviteten puster Mosjøen i nakken som Helgelands kulturby. La oss bare håpe at vi fortsatt kan se glade og forventningsfulle barn med ballettsko, instrumentkasser, manus og kostymer innta bygget på sin leting etter opplevelser og mestring, ivrige i sine forberedelser til å glede andre og utforske kulturfagenes fantastiske verden! Med gode opplevelser og følelsen av at vi satser på dem øker sjansen for at de kommer tilbake og bidrar på nytt.

Ta vare på kulturskolen!

Artikkeltags