– Hva er det med deg og huldre?

– Det har jeg prøvd å finne ut selv! Dette er et prosjekt som jeg har hatt lyst til å gjennomføre siden «Thale». Det er et rimelig stort og ambisiøst prosjekt som jeg nå ser er mulig å dra i land etter responsen på «Heim», sier Aleksander Leines Nordaas.

Under opptakene til «Heim» hadde filmskaperen fått med seg over 50 lokale damer som stilte nakne opp som statister. Kortfilmen har Johanne Fossheim som hovedrollen og utspiller seg i hulderheimen. Fra før har Nordaas også laget hulderfilmen «Thale» i 2013.

Les også: Nakne damer står i kø for Aleksander
Les også: Her har over 50 damer kledt seg naken i Finnvika i Mosjøen: – Noen har også tatoveringer, men det funker fint
Les også: Nå får hulderfilmen fra Mosjøen produksjonsstøtte

Annerledes fotobok

– Virkeligheten er tro til mytene. Når huldra får grepet om deg, slipper hun ikke, det er vel det som har skjedd, slår Nordaas fast.

– Hva er det som gjør huldra så fascinerende?

– Det er antakeligvis at hun er så nært oss mennesker i form av skikkelse, samtidig som hun er veldig annerledes. Jeg tror det er dette som gjør skrekkfilmer og liknende spennende, at det er relaterbart. Man kan tro at den skikkelsen lever blant oss, uten at man vet om det. Det gir grunnlag for en annerledes fotobok. Jeg kan portrettere huldra i skogen eller på byen nattetid der hun lusker rundt uten at vi vet om det, sier Leines Nordaas som nå har satt i gang jakten på flere damer som kan stille opp som huldre i fotboken.

Han sier at han ønsker alle typer huldre i alderen fra 18 år og oppover som kan vise det naturlige mangfoldet av huldre- og mennesker. Han sier at det gjør ingenting om man ikke har noe hår, mangler en fot eller en arm, eller er full av tatoveringer.

Flere huldre har meldt seg

– Jeg prøver å inkludere alle som har lyst til å være med. Jeg har allerede begynt den kreative prosessen med hvor fotograferingene skal foregå, så nå vil jeg få inn påmeldinger, sier Nordaas, som har avertert etter huldre på Facebook og på sin egen hjemmeside.

Mens kravet for dem som deltok på «Heim» var at de kunne vise seg spiller nakne foran kamera, kan de som melder seg som aktuelle til fotoboken selv velge hvor mye naken hud de ønsker å vise.

– Da kan folk være med på en litt lavterskel måte, ved rene portretter for eksempel. Den harde kjernen av dem som var med på «Heim» har allerede vært på, så mange av dem er med allerede. Men det er ingen forutsetning at man var med der, det er to forskjellige prosjekter, sier Nordaas.

Satser internasjonalt

– Dette blir primært et overskuddsprosjekt for meg ved siden av det andre jeg jobber med, så målet er å jobbe med boken i år og neste år, og så lansere den til jula 2019. Men om jeg trenger bedre tid for å få en bedre bok kan jeg utsette lanseringen, sier Aleksander Nordaas, som har tenkt å crowdfunde boka og lansere den internasjonalt når den er ferdig.

– Det blir for dumt å ikke satse internasjonalt. Jeg vet at det er stor interesse for norsk folketro der ute og folk skriver fortsatt mail til meg angående «Thale». Så jeg vet at huldra har en nyhetsverdi og mystisk verdi i utlandet. Dette er primært en fotobok, men den teksten som blir i boka skal være på engelsk.