Gå til sidens hovedinnhold

Kultur eller polititisk signal til Serbia?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vefsn formannskap bevilger penger til en musikkfestival i Serbia. Det framstår som en uskyldig gest til en vennskapsby. Både tidligere ordfører Jan Arne Løvdal og tidligere kultursjef Jim Nerdal har pleiet dette vennskapet i hyggelige lag på sine turer til Serbia. Dette understreker selvsagt sammenhengen mellom kultur og politikk. Denne bevilgningen er derfor et politisk signal som ikke går upåaktet hen i Serbia, å tro noe annet er naivt.

Statsminister Aleksandar Vucic er en ultranasjonalist som hyller Milosovic som en helt og han dreier Serbia i en stadig mer høyre-nasjonalistisk retning. Han skaper stor uro og bekymring på hele Balkan.

Det lille territoriet Kosovo er fremdeles kuet av Serbia som nekter å gi slipp etter krigen som Milosovic tapte. Sårene etter krigen er på ingen måte leget. De ligger og verker og kan når som helst begynne å blø igjen både i Bosnia og i Kosovo.

I denne betente situasjonen velger Vefsn nok en gang å sende et høyst politisk signal, kamuflert som uskyldig moro.

Jeg har i all beskjedenhet nytt av gjestfrihet på Balkan, uavhengig av etnisitet og landområder. Det har lært meg mye og jeg husker ofte på Rebecca West i hennes møter med folkeslag på Balkan: pass deg for å ta ett av dem som kjæledegger.

Toril Lund, Mosjøen

Kommentarer til denne saken