Vefsn formannskap bevilger penger til en musikkfestival i Serbia. Det framstår som en uskyldig gest til en vennskapsby. Både tidligere ordfører Jan Arne Løvdal og tidligere kultursjef Jim Nerdal har pleiet dette vennskapet i hyggelige lag på sine turer til Serbia. Dette understreker selvsagt sammenhengen mellom kultur og politikk. Denne bevilgningen er derfor et politisk signal som ikke går upåaktet hen i Serbia, å tro noe annet er naivt.

Statsminister Aleksandar Vucic er en ultranasjonalist som hyller Milosovic som en helt og han dreier Serbia i en stadig mer høyre-nasjonalistisk retning. Han skaper stor uro og bekymring på hele Balkan.

Det lille territoriet Kosovo er fremdeles kuet av Serbia som nekter å gi slipp etter krigen som Milosovic tapte. Sårene etter krigen er på ingen måte leget. De ligger og verker og kan når som helst begynne å blø igjen både i Bosnia og i Kosovo.

I denne betente situasjonen velger Vefsn nok en gang å sende et høyst politisk signal, kamuflert som uskyldig moro.

Jeg har i all beskjedenhet nytt av gjestfrihet på Balkan, uavhengig av etnisitet og landområder. Det har lært meg mye og jeg husker ofte på Rebecca West i hennes møter med folkeslag på Balkan: pass deg for å ta ett av dem som kjæledegger.

Toril Lund, Mosjøen