Gå til sidens hovedinnhold

«Vi bor i en kommune som blåser i medvind»

Artikkelen er over 2 år gammel

Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi bor i en kommune som blåser i medvind. Det er god utvikling i kommunen. Mye spennende skjer. Det investeres rundt oss og vi står foran en tid med mange spennende beslutninger for fremtiden. Vi har svært mye å være stolte av. Det er viktig at vi som bor her snakker om denne optimismen og på den måten bidrar til at kommunen vår framstår som attraktiv både for tilreisende og for de som ønsker å etablere næringsaktivitet her.  

Kommunebarometeret 2018 er nylig offentliggjort. For oss i Vefsn viser det at vi er i framgang. Vi ble i årets rangering nummer 149 av alle landets 422 kommuner, en framgang på 142 plasser. Vi scorer høyest på vann, avløp og renovasjon (14. plass) og sosialtjenester (26. plass). Alle områder, unntatt saksbehandling og barnevern, viser framgang. Det er fortsatt mulig å bli bedre, men vi skal være stolt over den framgangen vi har hatt.
Regnskapsåret 2017 ble også nylig avsluttet med gode tall. Vi hadde et resultat for fjoråret som viser et netto driftsresultat på 2,83 prosent. Fylkesmannens anbefaling er 1,75 prosent.  Fondsavsetningen er oppe i 13 prosent, mens anbefalt nivå er 8 prosent. Lånegjelden synker fra 86 prosent  til 83 prosent. Her er anbefalt nivå 75 prosent. Dette er i sum veldig gode tall. Utviklingen gir oss god styringsfart og det er selve grunnlaget for at vi skal videreutvikle Vefsn som en kommune det er attraktivt å bo og leve i.  

Vi ser at det yrer av positive ting rundt oss. Den siste tiden er det har vi fått på plass zipline, Via Ferrata og Helgelandstrappa. Det er etablert et fantastisk turområde til Marsøra, samtidig som andre turområder også holdes ved like og utvikles. Vi har muligheter for friluftsliv rundt oss på alle kanter tilpasset ønsker og behov. Sommertrimmen og fjelltrimmen lokker mange ut og bidrar til folkehelse og opplevelser. Og når vi bare vil slappe av så har vi fått ei fantastisk flott bystrand vi kan kose oss på.

Vefsnavassdraget er friskmeldt etter mange år med gyrosmitte. Det gir oss håp om at vi skal få en ny storhetstid med fiske og utvikling av aktiviteter rundt vassdraget. Og ønsker man å utfordre elementene, så er elva en tumleplass for mange typer vannsport.

Nå er vi godt inne i Byfestveko med gode musikktilbud, en fantastisk fest med mulighet for å treffe gamle venner eller stifte nye bekjentskaper.  Lørdag åpner Galleria og hele neste uke er det duket for kunst i alle former. Toppenkurset bidrar til mangfold og en rekke opplevelser  og tilbud som løfter fram klassisk musikk av høy kvalitet. Alt dette skapes av ildsjeler i Vefsn, ildsjeler som gir oss en kommune med et mangfold av tilbud mange andre bare kan drømme om.

Rundt oss investeres det mye. Flere milliarder legges inn i nye veier, det skal bygges ut ny kraft for milliarder, etableres ny handelspark og Torget har fått et etterlengtet ansiktsløft. Vi har et både hotell og camping som er nyoppusset og fylles med gjester. Gjester som får flotte opplevelser i en by med et rikt mangfold av tilbud enten man ønsker det urbane kafelivet eller spektakulære opplevelser. Fornøyde gjester er god reklame for oss. Med alle investeringene blir det også gode tider for bygg og anlegg. Vi ser at ledigheten i kommunen er minimal og behovet for enda flere vefsninger er merkbart.

Det kommer flere prosjekter i årene framover. I den nære framtid er det ikke så merkelig at spørsmål om sykehusstruktur og bygging av ett felles sykehus for hele Helgeland får berettiget oppmerksomhet. Ikke så rart. Et nytt felles sykehus vil være et løft for Helgeland og gi oss et tilbud som vi slipper å frykte demonteres bit for bit.

På den luftige siden så jobbes det iherdig med å realisere en gammel tanke om gondolbane opp på Øyfjellet. Det er særdeles spennende og vil gjøre fjellet enda mer tilgjengelig for mange.
Batterifabrikk? Ja, også dette er et prosjekt det jobbes med for å etablere ny industri i Vefsn. Samtidig som eksisterende industri står på for å sikre seg nye investeringer og utvidelse.

Jeg innledet med at Vefsn blåser i medvind. Det skjer mye bra. Og mye skapes av ildsjeler som ønsker å lykkes og har tro på framtida. De har tro på at Vefsn er plassen hvor man kan lykkes.
Med dette vil jeg ønske alle en god sommer og et ønske om at vi framsnakker alt det gode som skjer i kommunen vår.

Kommentarer til denne saken