Gå til sidens hovedinnhold

"Krisen viser behovet for sosialdemokratiet!"

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

(iSandnessjøen)

Denne uken ble regjeringen overkjørt av Arbeiderpartiet og resten av opposisjonen. De nye tiltakene fra Ap, Sv, Sp og FrP er godt nytt for vanlige folk som kjenner effekten av pandemien på kroppen. Pakken tetter mange av hullene som regjeringen ikke har gjort noe med. Den bidrar til mer rettferdighet og noe av det viktigste som kommer er; utvidet permitteringsperiode, forlenget inntektssikring for selvstendig næringsdrivende og lærlinger, krisestøtte til studentene, ny modell for lønnsstøtte, 1 mrd. kr til omstilling i event- og serveringsbransjen, kortere ventetid og økt sats for dagpenger.

Dette er ikke første gangen Arbeiderpartiet og resten av opposisjonen må overkjøre regjeringen for å sikre både levebrød og livsverk. I fjor sikret vi blant annet full lønn de første 20 dagene i permitteringsperioden, 100 mrd. kr i låne- og garantiordninger til bedriftene og 5 mrd. kr til kommunene. Tidligere denne måneden fikk vi forlenget permitteringsordningen, dagpenger til arbeidsledige og kompensasjon til koronarammede bedrifter mot regjeringens ønsker. Gang på gang har Arbeiderpartiet stått i bresjen for bedre krisevilkår til vanlige arbeidstakere. Det er spesielt viktig ettersom det er 7% arbeidsledighet. Det er nesten 200.000 personer med hver sin historie, behov og ønske om å komme ut i arbeid igjen.

Summen av våre tiltak gir trygghet og forutsigbarhet for både arbeiderne og arbeidsgivere, slik fagbevegelsen har over lengre tid bedt regjeringen å sikre. Vi hjelper bedriftene å holde seg flytende gjennom krisen og sørger for at folk har et arbeid å gå til. Dette er ikke bare tall og skrift på papir, men hjelp til vanlige folk i tunge tider. Tidligere denne uken kunne vi lese om kabinansatt i Widerøe, Anne-Lene Sandnes, som er permittert og som er redd for å miste jobben sin. Vårt tiltak om en egen kompensasjonsordning for flyselskapene vil sikre rutetilbudet i distriktene og arbeidsplasser knyttet til luftfarten. Dette vil hjelpe henne og de 452 andre permitterte i Widerøe.

Arbeiderpartiet fikk dessverre ikke gjennomslag for feriepengene til de som har mistet jobben. Dette er penger som arbeiderne har tjent opp gjennom sitt arbeid før de ble arbeidsledige og vi mener de fortjener pengene. Det er ikke bare arbeidstakeren selv som får føle regjeringens urettferdighet, men også de rundt dem. Det gjelder barna som har opplevd et år med nedstenging og avlyste fotballkamper, utsatte bursdager og besøksforbud. Regjeringen gjør det vanskeligere for dem å få oppleve en flott norgesferie med den nye fiskestanga, teltturen i fjellheimen eller sykkelturen i solskinnet. En mulig positiv bieffekt av flere får feriepenger er at flere kan nemlig ta ferie. Det vil hjelpe hotell, turist og serveringsbransjen som har opplevd vanskelige tider. Det er slik Gro sa; Alt henger sammen med alt.

Dette er typisk Arbeiderpartipolitikk og den samme tankegangen som er blitt brukt ved enhver krise Norge har stått ovenfor. Vi bruker penger for å holde hjulene i gang og vi bygger sikkerhetsnettet mot dårlige tider. Vårt felles sikkerhetsnett er laget av det beste materialet i verden; en sterk offentlig velferd, en aktiv næringspolitikk og et godt trepartssamarbeid med aktørene i arbeidslivet. Vårt sikkerhetsnett er ikke bare laget for de små enkelthendelsene i vanlige år, men også akkurat slike kriser som vi nå opplever.

Vår politikk og vår samfunnsoppskrift er det som gir friheten til å leve livet slik man selv vil og samtidig gir deg trygghet når uhellet først er ute.

Sosialdemokratiet går, rett og slett, aldri ut på dato.

Kommentarer til denne saken