Sosiale medier varsler om bevegelsene til utilregnelig kriminell

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

– Det er klart at det er fare for at noen tar saken i egne hender, sier regionlensmannen.

DEL

Det er på nytt oppstått lynsjestemning i Alta mot den utilregnelige 27-åringen som står bak en rekke lovbrudd gjennom flere år.

Mannen kan ikke straffes for sine handlinger, grunnet utilregnelighet.

Han flyttet nylig til Honningsvåg for å gå på skole. Oppholdet ble imidlertid av den svært korte sorten. Etter opplysninger iFinnmark har fått, ble det raskt en meget dårlig stemning mot han i Nordkapp, og regionlensmann Svein Tore Nilsen kan bekrefte til iFinnmark at mannen er tilbake i Alta, hvor han de siste dagene er knyttet til nye straffbare forhold.

– Ser man på loggen er det ingen tegn til at den kriminelle aktiviteten er i ferd med å avta, sier Nilsen.

Har lov å avverge

Han sier politiet ikke har satt iverk spesielle tiltak for å ivareta mannens sikkerhet.

– Personen har krav på samme beskyttelse som alle andre, dersom noen går til håndgripelighet, sier regionlensmannen.

– Er politiet bekymret for at noe kan skje med han?

– Selvfølgelig har vi tenkt den tanken. På generelt grunnlag har enhver person rett til å avverge et urettmessig og lovstridig angrep. Men det er inntil en viss grense, understreker Nilsen.

Han har stor forståelse for at befolkningen i Alta er lei og frustrert.

I sommer meldte iFinnmark om at mannen kjøpte varer for 30.000 bestilt til han fra Tone-Mettes kredittkort.

Dette er bare en av svært mange tilfeller av lignende art. Mannens spesialitet er å stjele posten til folk og benytte opplysninger i svindelforsøk.

Satt på do under innbrudd

En familie i Honningsvåg opplevde at mannen hadde tatt seg inn i deres hus ved å knuse en verandadør. Ingenting tydet på at han hadde noen bekymringer i forhold til aktiviteten han holdt på med.

– Han hadde virkelig tatt seg til rette inne i huset vårt, og det så ut til at han fred og fordragelighet hadde sittet på do (!) og sortert ut de papirene han trengte, og resten hadde han kastet i skittenkleskurven, fortalte familien som var utsatt for dette til Finnmarksposten denne uka.

De fikk kun tilbake en brøkdel av det som var stjålet. Ugjerningen ble oppdaget av en drosjesjåfør, mannen hadde nemlig bestilt drosje til familiens hus og tok med seg tyvgodset i drosja. Mannen ble tatt av politiet da han ventet på Hurtigruta med familiens ting.

– Han hadde også vært inne i nettbanken min, og lagt inn to regninger på tilsammens 30 tusen til trekk fra min konto til seg selv. Han bestilte flybilletter fra Norwegian kun med å bruke en kvittering på tidligere kjøp av flybilletter som han hadde funnet, dette fikk jeg også stoppet, fortalte mannen som var utsatt for dette til avisa.

Forstår frustrasjonen

Regionlensmann Nilsen har ingen problemer med å forstå frustrasjonen og at det opprettes varslinger for å unngå kriminalitet. Han henstiller imidlertid til å ikke ta loven i egne hender.

– Vi gjør det vi kan gjøre. Det er en grense, så kan vi ikke gjøre mer. Det anbefales ikke at folk gjør straffbare handlinger, slik kan vi ikke ha det.

På spørsmål om det er greit å legge ut bilder og observasjoner av mannen i sosiale medier, henviser Nilsen til påtalesjef Morten Daae. Han har ikke vært tilgjengelig for kommentar. Nilsen slår fast at det er en balansegang i forhold til hva som er straffbart og ikke.

– Det er litt flytende, slår han fast.

Advokat mener folk ikke viser forståelse

iFinnmark har forsøkt å komme i kontakt med mannens forsvarer, Harald Grape. Han har imidlertid ikke vært tilgjengelig for kommentar.

Da iFinnmark sist konfronterte han med lynsjestemningen mot hans klient, svarte Grape:

– Jeg tar ikke stilling til det som er kommet fram, og jeg har i det følgende ikke en mening om han eller andre. Men folk viser manglende forståelse for syke personer. Det folk finner provoserende, er det som er sagt om at utilregnelige kan gjøre som de vil. Men det folk ikke forstår, er at sykdommen styres av hjernen, og ikke av viljen, ifølge Grape.

Det var på bakgrunn av uttalelser på Facebook, som iFinnmark da framviste for Harald Grape, at han mener folk utviser liten forståelse for mannens sykdom.

Uttalelser som for eksempel: «Kapp av han armer og bein, problem løst», og «det går jo an å være uheldig å komme borti bakhodet hans med et balltre eller noe sånt.»

Grape reagerer på dette.

– Alle skjønner at det er byrdefullt å bli utsatt for kriminelle handlinger. Men han er ingen voldsmann; han syk og trenger hjelp. Men helsevesenet bryr seg ikke i det hele tatt, sa advokaten.

Og la til:

– Han har ikke forsett. På linje med utviklingshemmende og barn, kan han ikke straffes. Hadde han vært et barn, ville folk forstått det. Det er den samme argumentasjonen.

Artikkeltags