På E6 for å støtte kreftsaken

HJERTEKRAFT MOT KREFT: Vidar Ormestøyl (59) var lam fra halsen og ned. Nå staker han ti mil om dagen og ruller Norge på langs for støtte kreftpårørende. Lørdag overnattet han på campingen i Mosjøen.

HJERTEKRAFT MOT KREFT: Vidar Ormestøyl (59) var lam fra halsen og ned. Nå staker han ti mil om dagen og ruller Norge på langs for støtte kreftpårørende. Lørdag overnattet han på campingen i Mosjøen. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Vidar (59) var lam fra haka og ned. Nå kjører han E6 i rullestol.

DEL

I 1993 var Vidar Ormestøyl fra (59) fra Skreia på Toten lam. Nå staker han seg gjennom landet for å hjelpe andre.

Etter knappe to uker på veien fra Nordkapp kom han til Mosjøen lørdag kveld. Søndag morgen er han på vei sørover langs E6. Målet er ti mil hver dag.

For 22 år siden var han helt slått ut på grunn av en nervesykdom. Isolasjonen rundt nervene var borte, og tilstanden var kritisk. Han lå lam i ni måneder og det eneste som fungerte var hodet og han kunne snakke. Da startet opptreningen. Først en finger, deretter en finger til. I dag er formen på topp, unntatt beina som er vonde og egner seg kun til rusleturer samt styre rullestolen, skrev Nordlys tidligere i sommer.

Fikk kreft

For to år siden ble snekkeren fra Skreia på Toten på nytt slått ut. Kreft i lymfene krevde cellegift, strålebehandling og operasjon. På nytt var hans positive syn på livet samt trening med på å redde hans liv. Han kom seg fort opp i rullestolen eller kajakken, og satte i gang med å bygge opp kroppen på nytt.

Minnene fra kreftavdelingen på Radiumhospitalet inspirerte til den 2300 kilometer lange turen han nå sliter seg gjennom. Planene om å gjøre noe for barn som har det vondt på grunn av kreft, ble til mens han fikk behandling i en trykktank i Bergen. Prosjektet har han kalt «Hjertekraft mot kreft», et slagord han fikk fra en mor som hadde mistet sin datter av dne lumske sykdommen.

- Vi som er syke får all tenkelig omsorg og god medisinsk behandling. Samtidig er det er pårørende til kreftofre som burde hatt mye bedre oppfølging. Spesielt barn som mister foreldre og andre nære i kreft, sier Vidar Ormestøyl.

Rideleir

Med seg på turen har han bøssa til kreftforeningen. Han har forventninger om at rullestolturen gjennom Norge vil skape blest og føre til gode penger i kassa for en viktig sak.

Han har også etablert en egen facebookside for dem som vil følge med. Via et donor-system på facebook kommer penger inn.

- Det er kommet inn om lag 30.000 kroner. I tillegg har vi bøssene der det ramler inn noen kroner, sier Ormestøyl.

Målet er en rideleir for barn som har mistet noen i kreft, eller selv blitt preget av sykdommen. Her skal det bli ulike aktiviteter med og uten hester, og Ormestøyls vill selv delta med penger og med innspill om hvordan man mentalt og fysisk takler sykdommer.

- Mitt enkle budskap er at det lønner seg å være i form, det har jeg selv fått erfare flere ganger. I tillegg er det lurt å se lyst på fremtiden, tenke positivt og være optimist, sier han og minner om at det vi kaller cellegift i Kina heter «Livets vann».

Planen er å være framme i Åsgårdstrand 29. august. Da skal 2300 kilometer være tilbakelagt. Så langt ligger han og kameraten som er med i følgebil godt an.

- I dag hadde det jeg kaller skvalpeføre. De to første dagene fra Nordkapp var det motvind. Men trafikantene er veldig hensynsfulle.

- Men det er fryktelig tungt å stake seg fram mil etter mil?

- Du får ikke noe gratis. Jeg må bruke armene hele tiden for å stake meg fram, og teknikken er veldig statisk. Vi har lagt inn en hviledag i uka. Men jeg kjenner det i kroppen, ja, smiler den livsglade totningen.

Artikkeltags