Barn og unge drikker mer energidrikk enn før. Forbrukerrådet frykter søvnforstyrrelser og andre helseproblemer, og etterlyser igjen en aldersgrense.

– Etter en nedgang i 2019, ser vi nå en kraftig økning i forbruk. Det er særlig urovekkende å se utviklingen blant de yngste barna i undersøkelsen, hvor en av fire i alderen ti til tolv år som oppgir å drikke energidrikk, sier de gjør det hver uke, sier administrerende direktør Inger Lise Blyverket i Forbrukerrådet.

Økningen er størst blant jenter og i yngre aldersgrupper. 43 prosent av de som drikker energidrikk, gjør det ukentlig, viser rådets kartlegging fra i vår.

Fra 2015 til 2020 gikk den totale omsetningen av energidrikk i Norge fra 19 til 55 millioner liter – nær en tredobling på seks år.

Blyverket mener myndighetene nå må innføre tiltak, og fremhever ønsket om 16 års aldersgrense. Direktøren er bekymret for at barn får i seg så mye koffein:

– Barn har lavere tålegrense for koffein fordi de har lav kroppsvekt. De risikerer dermed søvnforstyrrelser og andre negative helseeffekter ved svært lavt inntak. I tillegg er det avhengighetsskapende, sier Blyverket.

(©NTB)