Gå til sidens hovedinnhold

Kraftfylket Nordland må beholde mer av inntektene fra vannkrafta si

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nordland er et ressursfylke uten like. Naturen er fantastisk fra fjell til hav, og gjennom generasjoner har dette gitt store verdier til landet vårt. Kraftutbygginga i Nordland etter krigen blir nå mange steder i fylket revidert, og det blir viktig at en rettmessig andel av verdiskapingen blir igjen i fylket. Det vi ser nå i revisjonssakene er at de ikke blir behandlet på samme linje som nye konsesjoner, og at en stadig større andel av verdien blir flyttet ut av Nordland. Et eksempel er Røssåga med Røssvatnet, Norges nest største innsjø, der kommunene krever 1 million årlig til et fiske, vilt og friluftsfond. Og de krever en engangsbetaling på 50 millioner til et miljøfond. Innstillingen fra NVE er på totalt 150 000,- pr. år. Det sier seg selv at natur, miljø og friluftsliv i Nordland blir den store taperen hvis ikke departementet lytter til kommunene.

I partiprogrammet til Senterpartiet står følgende setninger i forhold til naturressursene.

«Det er et mål at disse ressursene skal gi størst mulig verdiskaping og ringvirkninger lokalt. Politiske beslutninger skal legge til rette for dette.»

Senterpartiet mener dette er klokt med politisk styring for å stoppe sentraliseringa.
Godt valg!

Harald Lie, ordfører i Hattfjelldal og 13. kandidat stortingsvalglista Nordland Senterpart

Kommentarer til denne saken