Koronaviruset bekreftet hos person i Nord-Norge

Av
DEL

For første gang er det nye koronaviruset påvist i Norge. En person som har vært i Kina, har testet positivt for viruset.

Folkehelseinstituttet vurderer det imidlertid som svært lite sannsynlig at personen utgjør en smitterisiko.

– Etter en individuell vurdering ble det tatt prøver av denne personen, og personen ble testet etter å ha kommet hjem fra utbruddsområdet i Kina, sa avdelingsdirektør Line Vold i FHI på en pressekonferanse onsdag kveld.

Onsdag viste en analyse et svakt positivt resultat, mens en tidligere analyse var negativ.

–Analysemetoden er så følsom at den også kan påvise døde virus. For å være på den sikre siden er personen i hjemmekarantene og følges nå opp av den lokale helsetjenesten, sa Vold.

– Vedkommende er frisk og har ikke symptomer, påpekte hun.

Personens hjemkommune får nå bistand fra FHI. Ifølge avisen Nordlys er den smittede bosatt i Tromsø.

Folkehelseinstituttet holdt en hasteinnkalt pressekonferanse i Oslo onsdag kveld. Fram til tirsdag var det tatt 100 prøver av nordmenn for covid-19-viruset uten at viruset var påvist.

Fakta om covid-19-viruset


  • En ny type koronavirus ble i desember oppdaget i Wuhan i Kina, en by med 11 millioner innbyggere, hovedstad i Hubei-provinsen.
  • Virussykdommen kan arte seg som en mild forkjølelse eller ha et alvorlig forløp med dødelig utgang. Blant symptomene er feber, tørr hoste og lungebetennelse.
  • Over 80 prosent får milde symptomer, risikoen er aller størst for eldre og syke. Dødeligheten er trolig under 1 prosent, ifølge norske helsemyndigheter.
  • WHO tror viruset først kan ha oppstått hos flaggermus. Det kan deretter ha blitt overført til en annen dyreart før mennesker ble smittet på et marked i Wuhan.
  • WHO betegner situasjonen som en internasjonal folkehelsekrise.
  • Fram til tirsdag 25. februar hadde 100 nordmenn blitt testet for viruset. Ingen har fått påvist smitte.
  • Samme dag ber Folkehelseinsituttet norske helsemyndigheter forberede seg på en alvorlig epidemi.

Kilde: Folkehelseinstituttet, diverse nyhetsbyråer.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken