Drepte han Mozart?

Fiender: Komponistene Salieri og Mozart var ikke spesielt begeistret for hverandre, men drepte Salieri virkelig Mozart?

Fiender: Komponistene Salieri og Mozart var ikke spesielt begeistret for hverandre, men drepte Salieri virkelig Mozart?

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Drepte Salieri virkelig Mozart? Og hvem gjør det best på scenen i kulturhuset onsdag?

DEL

Da spiller nemlig Nordnorsk Opera og Symfoniorkester i Mosjøen Kulturhus. På programmet står blant annet Rimsky-Korsakovs kammeropera «Mozart & Salieri». Det samme gjør musikk av begge komponistene.
– Det er fint, for da kan publikum prøve å finne forskjeller i musikken deres. Og samtidig får de en spennende historie i for av operadelen, sier Ane Fagerlund Rypdal.

Mange anmeldere

Rypdal er lærer på musikklinjen ved Mosjøen videregående skole. Hun har laget et ekstra opplegg rundt besøket av Nord-Norges eneste profesjonelle operaorkester. Elevene på musikklinja går denne gangen på konserten med et større oppdrag enn bare å høre.
– Elevene skal skrive en anmeldelse av konserten. De vil før eller seinere selv komme i en posisjon hvor de vil bli utsatt for en anmeldelse, en oppgave som dette kan gi dem innsikt i hvordan det er fra begge sider, mener Rypdal.
Elevene har blant annet hatt besøk av en journalist fra Helgelendingen som snakket om sine erfaringer med å skrive anmeldelser. Rypdal har også snakket med elevene om musikken foran konserten.
– Jeg har latt dem høre musikken og spurte dem etterpå hva de syntes om den. De syntes nok ikke den var spesielt vakker, forteller hun.

Trenger trening

Som musikklærer mener Rypdal det er viktig at elevene hører på musikk de vanligvis ikke hører på.
– Det er en måte å bygge opp kulturell kapital på. Det er som å trene. Det er ikke morsomt å trene de første gangene og du må trene noen ganger for å få god utnyttelse av treningsøktene og kjenne framgangen. Når du kommer så langt, bygger du opp en sportslig kapital. Slik er det med musikk også, man må trene på å lytte. Jeg håper også at elevene i stedet for å være på Netflix bruker tid på å sette seg inn i historien og bakgrunnen for musikken før konserten, sier Rypdal.
Konserten er selvsagt åpen for alle som ønsker å høre NOSO i kulturhuset.
Les mer på www.helg.no

Artikkeltags