Gå til sidens hovedinnhold

Klimastreiken nådde Vefsn: - Dette er starten på flere streiker og protester

Artikkelen er over 2 år gammel

Rundt 150 ungdommer fra Vefsn streiket for miljøet fredag. Ungdommene vil ha endring fra makthaverne både lokalt og globalt. De krever at deres stemmer også blir hørt.

Rundt klokka 12 fredag samlet engasjerte ungdommer seg utenfor Kippermoen ungdomsskole for å gå i tog til rådhuset. Ungdomsrådet i Vefsn bestemte seg for å arrangere klimastreiken etter initiativ fra Runa Beate Stornes (16).

– Vi ønsker å vise oss fram som et godt eksempel for ungdom, sier Isak Kvandal (16) fra Ungdomsrådet.

- Buk hodet! Redd vår klode!

Vel framme ved rådhuset veives det ennå med plakater og banner med diverse slagord. Ved jevne mellomrom bryter de streikende ungdommene ut i rop: «Bruk hodet! Redd vår klode!» sier de.

En stol hentes fram, og Runa Beate Stornes holder apell. Apellen fenger - den tar opp blant annet kontroverset rundt Lofotboringen og ny gruvedrift på Kvalsund. Runa peker på det hun mener er hykleriet til regjeringen og deres miljøpolitikk i disse sakene. Hun fortsetter med å si at vi må verne naturen, og verne fiskeindustrien. Hun sier den er mer langsiktig enn oljeindustrien.

Hun mener også at blir helt feil at ungdom velger bort streiken på grunn av fravær – de burde ikke straffes for å gjøre noe for deres fremtid. Til slutt sier hun at verden koker; hun håper at folk over hele kloden får øyene opp for klimakrisen, og at de gjør noe med det.

 

Andrine Båtstrand Lyeng (20), lokalpolitiker og medlem av ungdomsrådet og lokalpolitiker, sier at de vil ha flere streiker og protester i framtiden. Likevel er hun positiv til situasjonen, og hun tror at i hvert fall lokalpolitikerne vil lytte. Dette er første steget.

 

- Viktig med personlige tiltak

Mange kritiserer ungdommene i klimastreikene. De mener at om de virkelig bryr seg, burde de gjøre store miljøvennlige tiltak i dagliglivet også.

 - Det er ikke god kritikk, sier Isak Kvandal i ungdomsrådet. Videre sier han det er viktig med personlige tiltak, men at tiltak som streik er minst like viktig om man skal gjøre en forskjell.

Les også

Sjetteklasseelever fra Kulstad har gått ut i streik: – Vi ønsker å sette søkelys på hva som kan gjøres i Mosjøen

 

Kommentarer til denne saken