Koronapandemien har satt en stopper for det meste av arrangement og idrettskonkurranser de siste månedene, men om en knapp uke kan de som måtte ønske det igjen få kjenne på konkurransenervene. Da er det nemlig duket for Helgelandstrappa opp, og arrangørene MIL Ski, Helgeland Event og Helgeland Sparebank gleder seg til de mener er en annerledes type løp.

– Det er veldig i vinden med motbakkeløp og trappeløp, og planen var egentlig å satse på noe større i forbindelse med Byfestuka eller liknende. Nå blir det et testår i år på grunn av koronapandemien, men vi har stor tro på konseptet og det blir spennende å se hvordan mottakelsen blir, sier leder Karle Øvereng i MIL Ski.

Løpet vil gjennomføres med individuell start opp Skaret, og til sammen skal 350 høydemeter forseres gjennom 1636 trappetrinn.

– Det blir brutalt, men det kan fort komme noen overraskelser med tanke på hvem som hevder seg i toppen. De som løper raskest på bar bakke er ikke nødvendigvis de beste i motbakker, sier Øvereng som satser på ny løyperekord i løpet av konkurransen.

– Ifølge treningsappen Strava er det en på gjennomreise som har rekorden, så det hadde jo vært morsomt om noen lokale utøvere forbedret tiden.

Grugleder seg

Arrangørene venter påmeldinger fra både i- og utenfor kommunen, og ungdommene i skigruppa er blant dem som skal delta på trappeløpet. Blant dem er 13 år gamle Daniel Jarnæs Båtstrand. Han har gått trappa flere ganger, men aldri løpt.

– Jeg både gruer og gleder meg. Det er lenge siden jeg har konkurrert i noe som helst, og jeg regner med det blir et skikkelig slit på slutten. Men jeg har fått trent mye under koronakrisen, og formen er bra, sier Båtstrand som først og fremst har lyst til å få en god tid. Akkurat det tror lederen av skigruppa både Daniel og flere av lagkameratene hans kan få til.

– Unge, lette løpere har en fordel i konkurranser som dette, og det har ofte hendt at de slår langt eldre og mer meriterte løpere, sier Øvereng.

– Viktig å komme i gang

Leder for personmarked i Helgeland Sparebank, Svein Hansen, var ikke vanskelig å be da de ble kontaktet med spørsmål om å bidra til løpekonkurransen. I likhet med de aller fleste har også han kjent på savnet etter arrangement og aktiviteter under koronapandemien, og han mener det er flere grunner til at det viktig å komme i gang igjen.

– Vi har vært med på å bidra til at Helgelandstrappa ble realisert, og dette er et arrangement som skaper aktivitet og blest rundt en av de store attraksjonene i byen vår. Vår visjon er hele tiden å kunne gi noe tilbake til lokalsamfunnet, og vet at ting som dette er vanskelig uten drahjelp. Da skulle det bare mangle at ikke vi støtter opp om arrangementet, sier Hansen som også har dratt i gang en konkurranse på Facebook der man kan gjette på vinnertiden.

– Hvordan skal dere hindre eventuell smittespredning av koronaviruset?

– Vi har retningslinjer som skal følges, og konkurransen arrangeres innenfor de lokale og nasjonale smittevernreglene. Det vil som sagt være individuell start blant deltakerne, og publikum og andre som har tenkt seg opp trappa vil bli informert om hvilke tiltak som er gjeldende, sier prosjektleder Olav Benjaminsen i Helgeland Event.