Gå til sidens hovedinnhold

Klart for årets Hagefugltelling: – Vi håper å få med spettmeis og stillits

Den årlige kartleggingen av norske hagefugler er i gang, og kanskje kan du få oppleve en lokal sjeldenhet.

Helga 30.–31. januar er det klart for Hagefugltelling i hele Norden. For at skoler og barnehager også kan delta så holdes tellingen åpen i tidsrommet 23. januar til og med 7. februar.

– I fjor fikk vi rapporter fra nesten 10.000 fôringsplasser. Det ble rapportert nesten en halv million fugler, sier Morten Ree i Norsk Ornitologisk Forening.

32 arter i Vefsn

Målet med dette prosjektet er å skape interesse og øke kunnskapen om fugler og natur, samt vise at fuglefôring er en underholdende og lærerik aktivitet.

Det er også mange som deltar i dette prosjektet lokalt. I fjor ble 1.298 individ og 32 arter fra 43 hager registrert i Vefsn. Den arten som ble observert flest ganger her var kjøttmeis, men på landsbasis viser denne arten en tilbakegang.

– Det blir spennende å se om denne negative trenden fortsetter også i år. En av årsakene til mange spurvefuglers tilbakegang kan være den store nedgangen i mengden av insekter. Fuglene er veldig avhengig av å ha nok larver og insekter for å mate sine unger for å unngå stor ungedødelighet, sier Morten Ree.

Håper på stillits og spettmeis

Selv om de fleste fjærkledde gjestene ved fuglebrettet er gamle kjente, så kan du også være så heldig å observere lokale sjeldenheter i år.

– I Hemnes har vi hatt besøk av stillits i hele høst. Selv om det bare er sporadiske observasjoner, så har den hatt framgang og det er artig at den kommer hit, sier Jan Sande.

Stillitsen hekker bare opp til Trøndelag, men streifer mer omkring om vinteren. En annen lokal sjeldenhet er spettmeisen. Den ble observert to ganger under Hagefugltellingen i Vefsn i 2020.

– Vi håper å få den med på årets telling, og jeg vet at den er sett både i Hemnes og i Hattfjelldal, sier Jan Sande.

Han håper så mange som mulig deltar på årets telling.

– Dette er en fin aktivitet for hele familien, kanskje spesielt nå under pandemien, sier Jan Sande.

Les også

Kjøttmeisen dominerer på fuglebrettene i Vefsn

Kommentarer til denne saken