Tittelen bringer kanskje tankene til oppdagelsesreisende i arktiske strøk, på ski over Grønland eller på den hippeste toppturen med selfiestangen høyt hevet. Det er imidlertid verken Fridtjof Nansen, Roald Amundsen, Børge Ousland eller Cecilie Skog du får møte i denne forestillingen.

Dette er en helt annen type polfarer – en oppdagelsesreisende i blankt og brunt, som han selv kaller seg – en sjømann på ventehyre. For ham er nærmeste pol rett rundt hjørnet. Han er en slags fortidens vandrer i utenforskap som vandrer fra «pol» til «pol», og på sin vei deler han sine eksistensielle og ofte forbløffende klarsynte observasjoner av livet og verden rund seg i vår hjemlige nærhet.

Galgenhumor

Stykket er skrevet av skuespiller Geirr Johnson, som selv personifiserer polfareren selv med humor og glimt i øyet, godt hjulpet av Terje Støldals musikalske toner på kontrabass. Forestillingen krydres med musikk fra blant andre Leonard Cohen, Cornelis Vreeswijk og Odd Børretzen, samt noen låter som Johnson har skrevet selv.

– «Den Siste Polfareren» er en galgenhumoristisk forestilling. Jeg spiller en karakter i landskapet til Oluf, en som går mot strømmen og er fri til å si ting man som privatperson ikke kan komme unna med, sier Johnson.

Usynliggjøring av folk er et stikkord. Man oppfordres til å stoppe opp og se seg om.

Gode kritikker

– Her snakker vi om en ekte polfarer, en som er for stolt til å be om hjelp. Han vet han har drukket seg fra sans og samling, men han har gjort det med åpne øyne. Han er fortsatt et tenkende menneske.

Den siste polfarer er en karakter du finner i alle byer og tettsteder, og som lever sitt liv helt utenfor normen. Men er vi egentlig så forskjellige når det kommer til stykket? Forestillingen hadde premiere vinteren 2019 på Papirhuset teater i Tønsberg og ble belønnet med terningkast 5 i tb.no. Den spilte for fulle hus på Vinterlysfestivalen i Mo i Rana og på Nordlyst-Vinterfest på Andøya.

På Festspillene Helgeland kan du oppleve forestillingen i Mjaavatnbrygga