(Nettavisen): Tirsdag denne uken kom både Coop og Norgesgruppen med tall på hvor mye kundene har spart og tjent i utbytte og bonuspoeng i 2022.

Coops kundeklubb får et kjøpeutbytte på minst én prosent på alt de handler i dagligvarebutikkene og byggevarehusene. I disse dager betaler kjeden ut 1,3 milliarder norske kroner i kjøpeutbytte.

I Norgesgruppens kundeklubb Trumf sparer man opp bonus når man handler i butikkene deres. I gjennomsnitt har Trumf-kundene 600 kroner tilgjengelig i bonus, oppgir Norgesgruppen. Trumf-medlemmene sparte 1,44 milliarder i bonus i 2022.

Til Nettavisen forteller kommunikasjonssjef Kine Søyland at av 2,5 millioner medlemmer, bruker 2,3 millioner av Trumf-ordningen aktivt.

Har over 4000 kroner i saldo

Flere medlemmer har store bonuser liggende på kontoen.

– Tallene våre viser at 65.000 av Trumf-medlemskapene har over 4000 kroner i saldo. Gjennomsnittet for disse ligger på 6700 kroner, sier Søyland til Nettavisen.

Kundene får ikke renter på oppsparte bonuspoeng.

– Vi oppfordrer kundene til å ta ut sin Trumf-bonus, og minner dem om dette med jevne mellomrom. Kundene kan ta ut bonus så ofte de ønsker, og de kan bruke den på nye dagligvarehandler eller de kan overføre til egen bankkonto, de kan donere til veldedighet og de kan konvertere bonusen til flyreiser og hotellovernattinger, sier Søyland.

– Vi vet også at mange medlemmer ser på Trumf-bonusen sin som en reserve og bruker den til uforutsette kostnader, eller til ferier og opplevelser, legger hun til.

Avslutningsvis understreker Søyland at bonusen ikke forfaller, og at det er ingen øvre grenser på hvor mye bonus medlemmene kan spare opp.

Spår kjøttprisen videre opp 20 prosent: – Galskap. Folk har ikke råd til dette lenger

– Ta ut pengene

Magne Gundersen er forbrukerøkonom i Sparebank 1. Han har et klart råd til medlemmene.

– Ta ut pengene. Det en veldig fin tid å ta ut pengene for å spe på litt ekstra til strømregningen, og til matprisene som stiger i februar, sier han til Nettavisen.

Forbrukerøkonomen mener det holder fint å ta ut pengene en gang i året. Men Gundersen anbefaler også å sette seg inn i de andre bonusordninger trumf-pengene kan overføres til.

– Jeg har en automatisk overføring til eurobonus. Det kan være godt å ha hvis man skal fly hjem i ferier eller andre anledninger, sier han.

Dagligvarekjedene har ulike bonusprogrammer. I tillegg til Coops kundeklubb og Norgesgruppens Trumf-ordningen, kan norske forbrukere også være medlem av REMA 1000s bonusprogram Æ.

– Gratis rabatter

Forbrukerøkonomen mener dagligvarebransjens bonusordninger er gunstige for forbrukerne, og har en klar oppfordring:

– Alle forbrukere bør være medlem av Trumf, Coop og Æ. Er du ikke medlem, betaler du for rabatten andre får. Dessuten er det gratis, sier han.

Gundersen mener det er uvesentlig at kjedene får vite litt mer om deg og handlevanene gjennom bonusprogrammene.

– Jeg kan ikke se at det er spesielt utleverende. Det er mer interessant for kjedene å studere de store tallene, sier han.