Gutteklubben 60+ Snøscooter klubb har startet på en ny tur, og denne gangen gjør de noe helt nytt.

– Vanligvis starter vi i Joesjø like innafor grensa i Sverige og kjører nordover. Da har vi en tur som de siste årene må ende i Kirkenes på et gitt tidspunkt fordi vi tar Hurtigruta heim igjen. Nå snur vi på det, sier Ronald Johnsen som har vært på snøskutertur siden 2007. Da startet han sammen med Tom Roger Dahlmo, og etterpå har det vært forskjellige sammensetninger. Han har også kjørt alene nordover i Sverige og Finland.

Felles for gutta 60+ er at de ikke har det travelt, og at de nyter naturen når de er på tur.

– Vi kjører aldri så fort vi kan. Det er flere årsaker til det, men først og fremst vil vi se nye landskap og kose oss. Det er heller ikke artig å hamre løs i stor fart. Må tenke litt på kropp, sete og spesielt rygg, sier initiativtakeren til det han ofte har kalt Sápmi Tour.

– Nordkapp drømmen

Skutergjengen har tidligere kjørt til Kirkenes og tatt Hurtigruta hjem. Nå snudde de på flisa og tok Hurtigruta til Honningsvåg.

– Nordkapp har vært drømmen helt siden 2015, og planen var å gjøre det i 2020. Da ble det stopp i planene både fordi koronapandemien herjet og fordi jeg hadde en dårlig rygg. Nå har vi endelig gjort det, sier Ronald som forteller at det ble litt logistikk for å få det til.

– Vi fikk fraktet snøskuterne fra kaia til der løypa starter, og vi har vært på Nordkapp-platået. Vi har også skaffet oss transport fra Magerøya og over på fastlandet til Kåfjord. Dessverre for oss er tunellen stengt og vi sitter værfast i Honningsvåg, sier Ronald som ikke fortviler.

– Nordkapp ei pengemaskin

De startet med Hurtigruta fra Sandnessjøen natt til søndag. Etter at de kom fram til Honningsvåg har de opplevd Nordkapp.

– Det var ei flott løype fra Honningsvåg til Nordkapp, og heldig for oss så åpnet den lørdag. Det har kommet masse snø, og de kunne åpne opp for turisttrafikk, sier Ronald som har opplevd det mange andre gjør.

– Hele Nordkapp er ei pengemaskin, og alt koster penger. Det var selvsagt artig å ha besøkt Nordkapp, og turen opp hit var fantastisk, sier han.

Ingenting vi skal rekke

Ved å snu turen og ta Hurtigruta først har de god tid.

– Vi har ingenting vi skal rekke. Turen skal ta 14 dager pluss minus, og ruta er ikke spikret. Når vi kommer til Kåfjord har vi flere muligheter, og vi har fått kjempegod hjelp med planlegginga av Porsanger snøscooterforening. Jeg må også takke Destinasjon 71 Nord - Naturopplevelser i Finnmark for hjelp, sier Ronald som skal på kjente trakter etter hvert.

– Når vi kommer til Alta er vi på kjent mark, og derfra har vi også flere mulige valg. Det er ikke avgift på løypenettet i Finnmark, og når vi kommer til Sverige er det heller ikke avgifter. Eneste problemet i Sverige er at noen private løyper er stengt. Det vet man ikke før man kommer dit, men som sagt vi har god tid og kan kjøre omveier.

Overnatting og mat

Ronald forteller at de har funnet ut at midt i mars er den beste tida.

– I Sverige er det overnatting nok, men restaurantene er ikke åpne for servering før uke 8. Da starter vinterturismen for fullt. Ellers er det ikke bare vi som skal ha næring. Vi må alltid legge opp dagsturene slik at vi ikke går fri for bensin.

Når veien åpner til fastlandet starter den egentlige Sápmi Tour.

– Vi gleder oss veldig. Naturopplevelsene står i kø, og vi ser fram til å se mye nytt og treffe hyggelige folk.

– Fantastisk hjelp

Siste nytt fra gjengen som er på langtur er en hyllest til finnmarkingene.

– Må bare få framsnakke finnmarkingene. Vi har hatt fantastisk hjelp fra Destinasjon 71 Nord - Naturopplevelser med transport av oss og snøskuterne til fastlandet. Porsanger snøscooterklubb stiller opp med Falken sin bergingsbil den biten nord for Lakselv der løypa ikke er sammenhengende. Etter mye løssnøkjøring over vidda fra Kåfjord til Olderfjord var mine FXR-sko gjennomvåte, forteller Ronald Johnsen.

– På bensinstasjonen i Olderfjord ble vi tilbutt husrom, faktisk et helt hus. Det satt en kar ved kaffekroken inne i butikken, og han tilbød seg å kjøre meg 5 mil for at jeg skulle få kjøpe meg nye sko, noe jeg høflig avslo. Utpå kvelden banket det på døra. Der sto det en kar med sko i hendene. Måtte tvinge ham til å ta imot vipps, sier en meget fornøyd reiseleder i 60+ Snøscooter klubb.