Gå til sidens hovedinnhold

Kjepper i hjulene for oppløsing av gammelt fond i Vefsn: – Vi må nok ta en runde til

Lotteri- og stiftelsestilsynet vil ikke uten videre oppløse det gamle sikringsfondet til Mosjøen Aluminium AS fra 1950-tallet.

For abonnenter

I mai søkte økonomisjef Asle Gammelli i Vefsn kommune om å få oppløse det såkalte Sikkerhetsfondet som ble opprettet i forbindelse med byggingen av aluminiumverket i Mosjøen. Fondet, som i praksis skulle fungere som et bidrag til fattigkassen hvis industriutbyggingen gikk skeis, har aldri blitt brukt.

Tanken var å oppløse det anakronistiske fondet og gi de 2,5 millioner kronene til storhallprosjektet i Vefsn. Men økonomisjefens første søknad til Lotteri- og stiftelsestilsynet har kommet i retur med krav om ytterligere opplysninger.

Les også

Avglemt fond fra 1950-tallet kan gi millioner til storhall: – Pengene har kost seg på konto i over 60 år

Habilitetsspørsmål

Tilsynet ber om mer opplysninger fra Vefsn kommune før det kan tas stilling til om det går an å løse opp Sikkerhetsfondet. Det første er mer informasjon om formålet.

«Et sted i sakens dokumenter står det at gjenværende midler søkes utdelt «som tilskudd til ny storhall i Vefsn», et annet sted i dokumentene står det at midlene søkes utdelt til «Vefsn kommunes næringsfond,» skriver tilsynet i sitt brev til kommunen.

Og hvis det er slik at pengene i fondet skal gå til kommunen «i en eller annen form», så påpeker tilsynet at to av de tre styremedlemmene i så fall er inhabile.

Det nåværende styret, som er oppnevnt for å avvikle fondet, består av to personer tilknyttet Vefsn kommune og en fra dagens aluminiumverk i Mosjøen. Hvis pengene skal gå til kommunen, blir styremedlemmene fra kommunen et problem.

Fikser det etter ferien

Lotteri- og stiftelsestilsynet pirker også på manglende underskrifter, og på annen informasjon som mangler før de kan ta stilling til søknaden. Hvis ikke tilsynet har fått etterspurt informasjon innen 18. juli, vil søknaden bli avvist.

Økonomisjef Asle Gammelli er i likhet med mange andre involverte i saken på ferie. Men han tror ikke Lotteri- og stiftelsestilsynets krav vil stoppe planen om å avvikle fondet, og gi pengene til storhallprosjektet.

– Det er mulig det er kommet noen uklarheter inn i søknaden som vi må ta en runde til på etter ferien. Jeg tror ikke det skal være så vanskelig å få tilfredsstilt de kravene som tilsynet har, sier han.

Gammelli mener storhallprosjektet ikke er å anse som «kommunen i en eller annen form», og at det oppnevnte styret derfor ikke er inhabilt. Kommunen har søkt om en utsettelse på fristen som er satt av Lotteri- og stftelsestilsynet.

Kommentarer til denne saken