Gå til sidens hovedinnhold

«Kjenner vi helgelandspolitikerne rett kommer de fleste til å snakke om utfordringene i sine respektive kommuner, og i langt mindre grad om seg selv og sin egen fortreffelighet»

Artikkelen er over 2 år gammel

Leder Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Stadig flere unge kvinner velger å engasjere seg i lokalpolitikken. Sist ut var Trine Fagervik som fredag snakket ut om sine ambisjoner på egne, men mest på Leirfjords vegne her i avisa. Senterpartiet har også tidligere hatt klubba i landbrukskommunen. Det er nok å nevne profilerte politikere som Åshild Albertsen og Magnar Johnsen. Nå kommer altså Trine som kan bli ny ordfører for ei ny tid.

Det er nokså nøyaktig et halvt år til høstens kommune- og fylkestingsvalg. Før den tid skal kandidatene gjøre sine hoser grønne hos velgerne. Kjenner vi helgelandspolitikerne rett kommer de fleste til å snakke om utfordringene i sine respektive kommuner, og i langt mindre grad om seg selv og sin egen fortreffelighet. Det siste er forresten mer en kvinnedyd enn en mannlig ditto.

Kvinneandelen i norske kommunestyrer øker langsomt og var etter valget i 2015 på cirka 40 prosent. På Helgeland er det Sømna som topper statistikken med en kvinneandel på 59 prosent. Nabokommunen Brønnøy er i motsatt ende av skalaen med en kvinneandel på bare 29 prosent. Helt på toppen står det imidlertid langt dårlige til. Bare 28 prosent, eller 123 av 428 kommuner her i landet, har kvinnelig ordfører.

Dette kan velgerne endre på til høsten. I Grane har både Arbeiderpartiet og Senterpartiet kvinner på topp på sine lister. Det betyr at det må et politisk mirakel til om ikke ordføreren skal hete enten Ellen Schjølberg (Sp) eller Åse Granmo (Ap) etter valget. I en rekke andre kommuner står kvinne mot mann – som i Leirfjord hvor Trine Fagervik skal kjempe mot veteranen Ivan Haugland. Det kan bli en tøff fight der ståpåvilje møter ståpåvilje i kampen om velgernes gunst.

Kommentarer til denne saken