Gå til sidens hovedinnhold

«Kjære bilister, vi må ta en alvorsprat»

Artikkelen er over 1 år gammel

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hei du, mann som pusher 50. Denne kommentaren gjelder blant annet deg. Der du kommer kjørende i en Tesla eller Audi og tror du eier vegen. Vikeplikt har du et åpent forhold til, og fartsgrensa er veiledende. En pekepinn på hvor lista ligger, et tall du må sørge for å bare ligge 20–30 km/t over.

Du som har pugga nøyaktig hva som skal til før førerkortet ryker, og setter cruisekontrollen deretter før du lar det stå til gjennom samtlige vegkryss på din ferd hjem fra jobb. Hvor du selvfølgelig har en lederstilling, og er helt sjef. Regler gjelder ikke for deg! Fartsboten har du råd til.

Dersom du er en av dem som ligger i komfortable 30 km/t under fartsgrensen, og tenker «godt noen endelig sier noe om alle disse fartsbøllene», så kan du tørke av deg gliset. Du er et irritasjonsmoment uten like. Og jeg snakker ikke da om deg som tar hensyn til kjøreforholdene og tilpasser farten deretter. Jeg snakker om deg som mener 50–60 km/t på en knusktørr E6 med 80-sone en varm sommerdag er en passe hastighet. Da får du jo tid til å se deg rundt, og oppleve den fantastiske naturen på Helgeland mens du kjører.

Kanskje du samtidig skulle vurdere å ta en titt i speilet og se på køa med 10–20 biler bak deg? Folk på kokepunktet, som er så lei av å ligge bak deg at lastebilen som kommer i motsatt kjørefelt er et hinder som plutselig blir verdt å bryne seg på for å komme seg forbi. Det finnes alternativ transport om normal fart som angitt på stedet er for skummelt å håndtere.

Ikke tro jeg ikke har en høne å plukke med deg også, du som er gående. Du som aldri har hørt om bremselengde og gjerne krysser vegen akkurat der det passer deg, når det passer deg. Du som plutselig svinger ut i vegenbanen langt fra nærmeste fotgjengerovergang, oftest uten refleks, selv om det kommer bil imot. Ta deg sammen. Du er for verdifull til å bli påkjørt fordi du ikke har tid til å se deg rundt.

Mens jeg først er inne på temaet, kan jeg jo minne om at blinklys ikke er noe du har for å hindre at politiet bøtelegger deg for å ikke bruke det. Poenget er å signalisere til andre bilister hvor du har tenkt deg. Så vennligst skru det på i god tid før du svinger, ikke nøyaktig når du svinger. Men husk nå for guds skyld å sørg for at blinklyset slår seg av når du er ferdig. Ikke kjør flere hundre meter med blinklyset på til høyre når du egentlig skal rett fram. Og gjør verden en tjeneste å bruke det i rundkjøringa!

Til deg som tenker «hvem f ... tror denne journalisten at han er?» Jo det skal jeg fortelle deg. Jeg er en som er lei av å ikke engang kunne kjøre på butikken uten å lire av meg allslags gloser i bilen, og som synes sinnemestringskurs er for dyrt!

Kommentarer til denne saken